Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, susţine că preşedintele Klaus Iohannis este ”un foarte prost jucător de şah”, care nu vede mai departe de prima mutare care-i pare câştigătoare. După ce a dat jos Guvernul PSD, Iohannis ”va trebui să îşi sacrifice mai multe piese, printre ele «nebunul» de Orban şi încă vreo 15-16 pioni care să intre într-un guvern de sacrificiu”, susţine Fifor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Iohannis este un foarte prost jucător de şah. Nu e capabil să vadă dincolo de prima mutare, care îi pare câştigătoare. A mutat şi a dat jos guvernul. Dar nu ştie ce să facă mai departe. E într-o situaţie în care aproape că şi-a dat singur mat. Au dispărut de pe tablă toţi cei care l-au ajutat să treacă moţiunea. Va trebui să îşi sacrifice mai multe piese! Printre ele «nebunul» de Orban şi încă vreo 15-16 pioni care să intre într-un guvern de sacrificiu”, a scris, marţi, pe Facebook, Mihai Fifor.

Acesta consideră că ”singura problemă e că tabla de şah pe care Iohannis joacă atât de prost se numeşte România”.

”El poate pierde partida. Dar românii vor pierde lucruri mult mai concrete: tăieri de salarii şi pensii, taxe mai mari, disponibilizări! Mutarea care îi poate da şah mat lui Iohannis este votul vostru din noiembrie! Acum, voi sunteţi la rând să faceţi mutarea decisivă!”, a mai scris Mihai Fifor.

Preşedintele Klaus iohannis este aşteptat să anunţe marţi numele premierului, care are termen 10 zile pentru a merge cu lista Guvernului în Parlament. Conform afirmaţiilor preşedintelui, se prefigurează un Cabinet PNL sau coagulat în jurul formaţiunii liberale. Propunerea de premier a PNL este liderul partidului, Ludovic Orban.

După runda de consultări de vineri, fiecare dintre partidele parlamentare, cu excepţia PSD, care nu a fost prezent, a avut puncte de vedere şi mesaje diferite.

PNL s-a declarat în favoarea anticipatelor şi dispus să preia guvernarea, USR a propus direct Pactul pentru anticipate, UDMR s-a pronunţat împotriva anticipatelor şi în favoarea instalării rapide a unui Guvern, PMP s-a declarat şi el împoptriva anticipatelor şi a impus condiţiile referitoare la alegerea primarilor în două tururi şi reducerea numărului de parlamentari la 300, iar Pro România s-a pronunţat în favoarea anticipatelor şi dispus să contribuie cu voturile parlamentarilor săi la stabilitatea politică a ţării.

Luni, preşedintele a avut din nou consultări, fiind invitaţi, printre alţii, liderul PMP Eugen Tomac şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, iar marţi sunt aşteptate noi discuţii.

Liderii USR au avut luni seara o discuţie pentru a stabili acţiunile partidului în perioada următoare, după trecerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, şi au decis să susţină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil. Liderii partidului au susţinut ca USR să nu intre la guvernare fără alegeri anticipate care să dea o nouă majoritate în Parlament şi un mandat clar forţelor reformiste, acesta fiind mesajul cu care liderii partidului merg marţi la Cotroceni, la o nouă rundă de discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.