Ministerul Culturii şi Ministerul Finanţelor vor prezenta, în şedinţa de Guvern de miercuri seară, un memorandum legat de acordul de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 de milioane de euro, a anunţat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este extrem de important, pentru că acest acord vizează o sumă de 216 de milioane de euro, destinaţi exclusiv infrastructurii din domeniul cultural, susţinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului”, a spus ministrul Culturii, miercuri, de la Palatul Victoria.

Valoarea totală a proiectului este de 270 de milioane de euro, din care 20% reprezintă contribuţia României.

BDCE şi-a exprimat deja disponibilitatea de a sprijini financiar aceste investiţii cu maximul de 80% din valoarea totală netă a proiectului.

Perioada de implementare prevăzută este de 7 ani.

Ministerul Culturii a propus consolidarea, restaurarea şi modernizarea mai multor clădiri monument-istoric: Muzeul Naţional de Istorie a României, unde vor merge cei mai mulţi bani, Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj-Napoca, fosta garnizoană militară a Timişoarei în scopul funcţionării viitorului Muzeu al Revoluţiei Anticomuniste, aşezămintele „Ion C. Brătianu” din Bucureşti, sediu al serviciului Colecţii speciale al Biblioteca Naţională a României, Vila şi domeniul „Florica” (judeţul Argeş), date în folosinţa Muzeului Naţional „Brătianu”, conacul Vârnav Liteanu (judeţul Suceava), donat anul acesta statului român, unde se doreşte a fi înfiinţat un centru pentru formarea restauratorilor, şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” (Craiova).

La Iaşi, unde Teatrul Naţional şi Opera împart, la fel ca la Cluj-Napoca, aceeaşi clădire, este avută în vedere construirea unui sediu propriu pentru Opera Naţională Română, a mai spus ministrul.

„Primarul Mihai Chirica s-a oferit să pună la dispoziţie terenul şi pe acest teren urmează să construim noua Operă Naţională din Iaşi”, a completat.

Gheorghiu a menţionat că miercuri a semnat demararea lucrărilor la Biblioteca franceză Omnia din Craiova.

„Pentru Teatrul Naţional «Marin Sorescu» am avut în vedere, în următorul acord de împrumut realizat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, o investiţie în valoarea de 18,5 milioane de euro, pentru reabilitarea clădirii şi pentru diferite proiecte care să îl pună mai bine în valoare”, a declarat ministrul în luna septembrie.

Pentru consolidarea şi restaurarea clădirii Bibliotecii Franceze „Omnia” Craiova, contractul de proiectare şi execuţie are o valoare de 3,5 milioane de euro, fără TVA, potrivit datelor oferite de Ministerul Culturii, şi are un termen de implementare de 27 de luni.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.