Ministerul Culturii şi Ministerul Finanţelor vor prezenta, în şedinţa de Guvern de miercuri seară, un memorandum legat de acordul de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 de milioane de euro, a anunţat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este extrem de important, pentru că acest acord vizează o sumă de 216 de milioane de euro, destinaţi exclusiv infrastructurii din domeniul cultural, susţinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului”, a spus ministrul Culturii, miercuri, de la Palatul Victoria.

Valoarea totală a proiectului este de 270 de milioane de euro, din care 20% reprezintă contribuţia României.

BDCE şi-a exprimat deja disponibilitatea de a sprijini financiar aceste investiţii cu maximul de 80% din valoarea totală netă a proiectului.

Perioada de implementare prevăzută este de 7 ani.

Ministerul Culturii a propus consolidarea, restaurarea şi modernizarea mai multor clădiri monument-istoric: Muzeul Naţional de Istorie a României, unde vor merge cei mai mulţi bani, Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj-Napoca, fosta garnizoană militară a Timişoarei în scopul funcţionării viitorului Muzeu al Revoluţiei Anticomuniste, aşezămintele „Ion C. Brătianu” din Bucureşti, sediu al serviciului Colecţii speciale al Biblioteca Naţională a României, Vila şi domeniul „Florica” (judeţul Argeş), date în folosinţa Muzeului Naţional „Brătianu”, conacul Vârnav Liteanu (judeţul Suceava), donat anul acesta statului român, unde se doreşte a fi înfiinţat un centru pentru formarea restauratorilor, şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” (Craiova).

La Iaşi, unde Teatrul Naţional şi Opera împart, la fel ca la Cluj-Napoca, aceeaşi clădire, este avută în vedere construirea unui sediu propriu pentru Opera Naţională Română, a mai spus ministrul.

„Primarul Mihai Chirica s-a oferit să pună la dispoziţie terenul şi pe acest teren urmează să construim noua Operă Naţională din Iaşi”, a completat.

Gheorghiu a menţionat că miercuri a semnat demararea lucrărilor la Biblioteca franceză Omnia din Craiova.

„Pentru Teatrul Naţional «Marin Sorescu» am avut în vedere, în următorul acord de împrumut realizat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, o investiţie în valoarea de 18,5 milioane de euro, pentru reabilitarea clădirii şi pentru diferite proiecte care să îl pună mai bine în valoare”, a declarat ministrul în luna septembrie.

Pentru consolidarea şi restaurarea clădirii Bibliotecii Franceze „Omnia” Craiova, contractul de proiectare şi execuţie are o valoare de 3,5 milioane de euro, fără TVA, potrivit datelor oferite de Ministerul Culturii, şi are un termen de implementare de 27 de luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.