Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că principala problemă care a întârziat procesul electoral în străinătate, la alegerile din 26 mai, a fost că au existat două tipuri de alegeri, respectiv alegerile europarlamentare şi referendum. În plus, Meleşcanu susţine că cele trei buletine de vot au triplat timpul pe care o persoană l-a petrecut în secţia de votare, iar viteza internetului a fost extrem de lentă în multe ţări. În plus, ministrul de Externe susţine că mulţi români nu aveau documentele necesare pentru a putea vota.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Principala problemă cu care ne-am confruntat a fost faptul că în loc de un scrutin, referitor la alegerile europarlamentare, am avut două scrutine, în afară de un buletin de vot, am avut trei buletine de vot. Lucrul acesta în mod firesc a grevat foarte mult timpul de vot pentru fiecare cetăţean. Dacă în medie, după toate calculele noastre, rezultă că în general cam două minute durează timpul de votare a unei persoane din momentul în care intră în secţie până la depunerea buletinelor, acum o dată cu aducerea peste aceste alegeri europarlamentare a referendumului a făcut ca timpul să se tripleze ceea ce ne-a condus şi la problemele pe care le-am avut”, a afirmat Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe a precizart că o altă cauză care a dus la încetinerea procesului de votare a fost dificultatea de a găsi spaţii pentru secţii deoarece şi în ţările respective erau alegeri pentru Parlamentul European.

“O altă cauză foarte importantă care a grevat buna desfăşurare a referendumului şi a alegerilor europarlamentare a fost şi dificultatea de a identifica anumite locaţii în alte ţări pentru că alegerile au avut loc în paralel cu toate ţările europene care în acelaşi timp avea alegeri. Din acest motiv, în mai multe cazuri am fost refuzaţi întrucât localurile din şcoli sau din alte locuri erau rezervate pentru alegerile din ţara respectivă”, a explicat ministrul de Externe.

Meleşcanu a precizat că o altă problemă a fost viteza lentă a internetului.

“O altă problemă, minoră, dar care şi ea grevează, este folosirea sistemului STS de monitorizare a prezenţei la vot. Problema nu e legată de sistem ca atare, cât de faptul că din păcate în toate ţările europene internetul prin care funcţiona sistemul STS-ului este foarte lent, iar în unele cazuri era extrem de lent ceea ce implica un anumit timp pentru continuarea procesului de votareâ”, a mai spus ministrul.

Meleşcanu a menţionat că mulţi dintre cei care doreau să voteze nu aveau documentele necesare şi acest lucru a dus la anumite întârzieri.

“Una dintre cauzele care nu sunt minore, este legată de faptul că foarte mulţi dintre cei care doreau să voteze, nu aveau documentele în regulă. Deci, aveau paşapoarte expirate, nu aveau cărţi de identitate. Cu toate acestea, au dorit foarte mult să voteze şi de mai multe ori s-au întâmplat incidente pentru că din punct de vedere legal dacă nu ai paşaport valabil sau dacă nu ai carte de identitate sau dacă nu ai o carte de lucru în ţara respectivă, nu poţi să vii doar să spui, eu vreau să votez. Mă cheamă Nelu Constantinescu şi vreau să votez. Aceste lucruri au luat şi ele din timpul timpul nostru”, a mai afirmat Teodor Meleşcanu.

El a mai spus că în anumite zone din străinătate s-a practicat turismul electoral.

“În legătură cu turismul electoral, în general au fost în marile capitale unde televiziunea este foarte prezentă, a fost o aglomerare mare de oameni, inclusiv grupuri bine organizate care au continuat să facă campanie electorală, inclusiv în interiorul secţiei de votare ceea ce este interzis prin lege. Chiar dacă unii au făcut-o foarte simplu, cu un t-shirt patru litere PSD. Au fost asemenea lucruri. La Bologna, de exemplu, la consulat la ora şapte şi jumătate erau doi votanţi şi au venit cinci autocare cu 200 de oameni, care au făcut imediat o coadă imensă de 200 de oameni şi au scandat de ce nu se votează mai repede, de ce nu pot ei să voteze. Deci, aceste lucruri au existat, nu are rost să ne ascundem”, a menţionat Meleşcanu.

El a precizat că au existat şi lucruri mult mai grave, ameninţări cu moarte şi agresiuni fizice la adresa membrilor secţiilor de votare.

“Au existat şi lucruri mult mai grave ameninţări cu moartea, atacuri fizice. Avem poze cu oameni din comisiile de votare cu vânătăile de pe ei, avem imagini cu oameni care după încheierea votului au încercat să spargă uşa ambasadei”, a precizat ministrul.

Întrebat dacă românii sunt de vină că nu au putut să voteze, Meleşcanu a răspuns: “Nu e vina românilor, este vina legii, care trebuie să fie amendată”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.