Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, subliniază, într-un mesaj video transmis cu ocazia Zilei Europei, că este o datorie şi nu o opţiune, ”să decidem viitorul”. Meleşcanu spune că solidaritatea europeană trebuie să rămână principiul de bază al Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email



”În urmă cu 69 de ani, Robert Schuman (fost ministru francez de externe - n.r.), vorbind despre Europa şi despre ceea ce avea sa devina Uniunea Europeană, sublinia importanţa solidarităţii reale ca fiind esenţială pentru Europa unită. Această solidaritate, sigur, încercată în ultimii ani, trebuie să rămână principiul de bază al eforturilor noastre, mai ales astăzi, când decidem împreună cum va arăta Europa de mâine, este una din priorităţi. Sigur, istoria ne oferă lecţii care odată descifrate, ne ajută să înţelegem mai bine mizele viitorului. Acum că derapajele populiste, dezinformarea, discursul bazat pe ură şi xenofobia contaminează societăţile, avem cu toţii o responsabilitate faţă de noi înşine şi faţă de cei care vin după noi. Este datoria noastră să decidem viitorul. Subliniez, este o datorie nu o opţiune”, spune Meleşcanu.

Ministrul român de Externe afirmă că nu avem voie să ignorăm lecţiile celor care au pus bazele Uniunii Europene.

”Cei aproape 70 de ani de Europă unită ne-au arătat în mod constant că unitatea, solidaritatea, coeziunea oferă soluţii trainice. Nu avem voie să ignorăm aceste lecţii, de aceea astăzi vă îndemn să sărbătorim împreună nu doar Europa, ci tot ce oferă ea: pace, unitate în diversitate, coeziune, solidaritate şi toleranţă. Îmi doresc ca viitorul nostru să fie unul comun pe care îl construim împreună, de la idee, la realitate. Astăzi trebuie să ne amintim de Europa aşa cum o vedea Jean Monet, o Europă care nu coalizează state ci uneşte oameni”, a mai spus Meleşcanu în mesajul său transmis cu prilejul aniversării Zilei Europei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.