Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, sâmbătă, că celula de criză are, în primul rând, rolul să confirme dacă cetăţeanul român răpit în Libia este ostatic sau dacă a fost eliberat şi apoi să afle care dintre grupările militare din zonă sunt responsabile de răpire. Meleşcanu susţine că există ”canale de comunicaţii” şi că speră ca acestea să dea roade.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La ora actuală situaţia din Libia este extrem de complicată. Există un număr foarte mare de formaţiuni militare şi paramilitare care-şi dispută cea mai importantă resursă: controlul asupra petrolului. Celula de criză are, în primul rând, rolul să ne confirme dacă românul este ostatic sau dacă a fost eliberat şi care dintre grupări va recunoaşte răpirea sa. Din acest punct de vedere, contăm foarte mult pe autorităţile libiene, aşa cum pot ele, în măsura posibilităţilor, şi, în al doilea rând, pe consultările cu aliaţii din zonă pentru a vedea în ce măsură se verifică această ştire şi, dacă da, cine o deţine pentru a putea să elaborăm un plan de acţiune”, a declarat Teodor Meleşcanu, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Meleşcanu a precizat că românul care se presupune că a fost răpit lucrează în Libia pentru o companie străină şi se încearcă stabilirea unei legături şi cu aceasta pentru a vedea în ce măsură se poate implica în rezolvarea situaţiei.

”Avem canale de comunicaţii şi sperăm să dea rezultatele cuvenite. (...) În mod evident, toate companiile care lucrează în zone cu risc mare au servicii proprii de securitate. Va trebui să luăm contact cu compania să vedem în ce măsură se pot implica şi ei”, a spus Meleşcanu.

Întrebat dacă statul român va negocia pentru plata unei eventuale răscumpărări, Meşescanu a răspuns: ”Politica noastră a fost întotdeauna foarte clară de a nu finanţa operaţiunile teroriste, chiar când a fost vorba de ostatici, dar, în acelaşi timp, deschiderea noastră este spre dialog, spre găsirea unor soluţii pentru eliberarea cetăţenilor români”.

Un inginer român şi alţi trei colegi de-ai lui care lucrează pentru o companie petrolieră din Sahara au fost fost răpiţi, scrie presa din Libia. Ministerul Afacerilor Externe a activat celula de criză şi face verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.