Deputatul Marilen Pirtea (PNL), rector al Universităţii de Vest din Timişoara, se arată încrezător că situaţia din Educaţie se poate debloca. ”Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a reacţionat rapid şi proactiv, în limitele legii, deşi ştim cu toţii că profesorii merită mai mult. Rămâne ca reprezentanţii cadrelor didactice să arate că îşi doresc deblocarea acestei situaţii”, afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din capul locului spun că sunt un susţinător al profesorilor, din mijlocul cărora provin, şi militez pentru recâştigarea statutului lor social şi financiar, care sunt esenţiale pentru ca această meserie să atragă cei mai buni absolvenţi de studii superioare, pentru un sistem educaţional de calitate. Situaţia actuală din educaţie e o prioritate atât pentru guvern, cât şi pentru PNL, iar deblocarea acesteia este în interesul tuturor, în special al elevilor, care nu trebuie să deconteze efectele negative. Guvernul şi în mod special, prim ministrul, a arătat deschidere spre dialog şi a răspuns prin măsuri concrete la revendicările profesorilor, exprimate de către liderii de sindicat, dând dovadă de responsabilitate şi realism, fără a aborda problema politicianist, evitând principiul «după mine potopul», în condiţiile în care ar putea avea la îndemană şi această abordare”, a afirmat Marilen Pirtea, vineri, într-o postare pe Facebook.

El a amintit că, de la 1 iunie, salariile întregului personal din învăţământ au crescut cu 1.000 de lei brut/lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi cu 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

”Cu toate acestea, vedem în spaţiul public că, începând de ieri, se propagă anumite afirmaţii care, din păcate, nu reprezintă realitatea. Liderii sindicali, pe care îi cunosc, respect şi apreciez, au avut acces la Ordonanţa de Urgenţă încă de miercuri, cu o zi înainte de a fi adoptată. Prin urmare, dacă este aşa, surprinderea manifestată privind conţinutul OUG nu poate fi nici credibilă, nici onestă. Referinţa că salariul mediu brut al debutantului sau asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut se regăseşte negru pe alb în nota de fundamentare a OUG. Este de la sine înţeles că în Ordonanţa de Urgenţă nu ai cum să incluzi prevederi dintr-o lege viitoare”, a arătat Pirtea.

Potrivit acestuia, premierul Ciucă a dispus ca Ministerul Muncii să continue discuţiile cu sindicatele, de marţi, şi împreună să ajungă la o formă care să răspundă solicitărilor profesorilor. Legea salarizării unitare va intra în transparenţă publică până pe 15 iulie şi toate angajamentele guvernului din aceste zile se vor regăsi acolo, a subliniat el.

”Situaţia din educaţie se poate debloca, astfel că am convingerea că se va realiza asta, dacă cei interesaţi vor sta la masa discuţiilor cu deschidere, constanţă şi asumare de ambele părţi. Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a reacţionat rapid şi proactiv, în limitele legii, deşi ştim cu toţii că profesorii merită mai mult. Rămâne ca reprezentanţii cadrelor didactice să arate că îşi doresc deblocarea acestei situaţii care trenează deja de prea multă vreme şi care riscă să afecteze calendarul examenelor de final de an şcolar şi de admitere în urmatoarele cicluri de studii”, a conchis Pirtea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.