Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, mulţumeşte Guvernului pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă prin care se reintroduce votul uninominal pentru preşedinţii de consilii judeţene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Prieteni, mulţumesc Guvernului României pentru că susţine cu adevărat reforma în administraţia locală şi a fost de acord cu cererea preşedinţilor consiliilor judeţene de a fi reintrodus votul uninominal. Prin aprobarea, în Şedinţa de Guvern de luni, 3 iunie 2019, a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, Guvernul României dă curs solicitării legitime a preşedinţilor consiliilor judeţene care au cerut ”alegerea preşedintelui consiliului judeţean prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”, a scris Oprişan pe pagina sa de Facebook.

„Revenim la normalitate!”, mai afirmă Oprişan.

Şeful PSD Vrancea spune că, prin introducerea votului uninominal, preşedinţii consiliilor judeţene se întorc la cetăţeni.

„Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic – fie el primar, preşedinte de consiliu judeţean sau preşedinte al României - poate fi responsabilizat în faţa celor care îl aleg! În acest moment un preşedinte de consiliu judeţean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii judeţeni. Acest mod de a alege un preşedinte de consiliu judeţean nu reprezintă, de fiecare dată, voinţa cetăţenilor dintr-un judeţ. Afirm acest lucru pentru că au fost cazuri când votul consilierilor judeţeni a fost dat ca urmare a unei înţelegeri netransparente. Prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate. Ţin să mulţumesc Primului-Ministru Viorica Dăncilă, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi Ministerului Justiţiei pentru iniţierea actului normativ aprobat”, mai declară Marian Oprişan.

El precizează că, la sfârşitul lunii mai, preşedinţii consiliilor judeţene au hotărât, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a UNCJR susţinerea alegerii preşedintelui prin vot uninominal şi l-au mandatat să facă toate demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârii.

Guvernul a aprobat luni OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Conform premierului Dăncilă,  preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. Premierul susţine că acest lcuru va da mai multă legitimitate şi responsabilitate preşedinţilor care vor pune n practică strategiile pentru care cetăţenii i-au ales. ”Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, spune premierul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.