Premierul Marcel Ciolacu afirmă, joi, de Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului, că este nevoie ca oamenii, dar în special tinerii, să cunoască şi să înţeleagă istoria pentru a împiedica distorsionarea adevărului istoric iar predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu anul şcolar 2023-2024, este un pas firesc în această direcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Marcăm astăzi Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului, zi cu însemnătate deosebită pentru întreaga lume, dar cu precădere pentru spaţiul european. În urmă cu 85 de ani, avea loc cea mai întunecată noapte din istoria recentă a Europei, Noaptea de Cristal. Operaţiunea, care a început în Berlin, a dus la arestarea a zeci de mii de evrei cărora le-au fost confiscate şi distruse proprietăţile şi lăcaşele de cult. Acest pogrom a adus după sine încălcări repetate ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale, abuzuri şi cruzimi greu de imaginat”, a transmis premierul Ciolacu.

El arată că în acelaşi timp, 9 noiembrie semnifică eliberare, finalul suferinţelor şi al abuzurilor.

”În 1989, Zidul Berlinului cade, Cortina de Fier se dărâmă, iar întreaga lume poate privi, dincolo de limite, spre un viitor prosper, consolidat pe valori şi principii democratice. Este datoria noastră faţă de toate victimele să nu uităm abuzurile regimurilor totalitare. Sacrificiul lor trebuie păstrat în memoria colectivă ca temei pentru libertatea de care ne putem bucura în zilele noastre”, spune şeful Executivului. Marcel Ciolacu afirmă că ”este nevoie ca oamenii, dar în special tinerii, să cunoască şi să înţeleagă istoria pentru a împiedica distorsionarea adevărului istoric”.

”Predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu anul şcolar 2023-2024, este un pas firesc în această direcţie şi contribuie la cultivarea spiritului civic în rândul noilor generaţii. Evenimentele recente, respectiv atacurile teroriste asupra cetăţenilor şi teritoriului Statului Israel, ne demonstrează, din păcate, că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste şi deosebit de periculoase trebuie intensificată cu acţiuni şi măsuri concrete, pentru a nu mai permite niciodată ca astfel de incidente să aibă loc”, spune Ciolacu.

”Guvernul României rămâne ferm angajat în combaterea terorismului, antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, rasismului şi a oricăror forme de extremism”, mai afirmă premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.