Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că o treime dintre români sunt deja în pragul sărăciei, înainte de scumpiri, şi că actualul Guvern are un plan foarte bine pus la punct de a majora preţuri pentru ca apoi să vină cu o relaxare a acestora. Ciolacu a vorbit şi despre datoria României care a ajuns la 50 la sută din PIB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Până să stau de vorbă cu specialiştii din cadrul partidului, am crezut că avem de-a face cu o incompetenţă, de altfel lucru evident pentru acest guvern care din Guvernul României a devenit Guvernul coaliţiei şi acum s-a transformat într-un bazar. Aţi văzut că totul se negociază ca să rămână la guvernare, ca să aibă susţinere. Tot bugetul României şi toţi miniştrii sunt implicaţi într-o luptă internă de partid. Toate resursele României sunt folosite în acest moment într-o luptă internă de partid. Ce se întâmplă, de fapt? Noi avem un PIB de 230 de miliarde. Au venit statisticile şi ne-au spus că acest PIB este acelaşi ca în trimestrul unu de anul trecut. Atunci a început să fie un trepidaj la domnul Cîţu, care era şi ministrul Finanţelor, pentru că am ajuns la plafonul de îndatorare de 50 la sută. Conform legilor româneşti, Legea 59, când ajungi la 50 la sută eşti obligat să îngheţi toate veniturile românilor şi să vii cu un act normativ cu măsuri ca să scazi această datorie externă”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3, joi seara.
 
Liderul social-democrat a precizat că "umflarea" PIB-ului duce la cumpărarea aceloraşi lucruri, dar la un preţ mai mare.
 
"Acum a intervenit ticăloşia fiindcă ceea ce fac ei este o ticăloşie făcută de nişte ticăloşi. Ca să umfli PIB-ul în care se raportează datoria externă, deci să scazi sub 50 la sută datoria externă, poţi să faci un singur lucru: să sărăceşti un popor întreg. Cum? Dai drumul la inflaţie şi laşi preţurile să crească. Cu alte cuvinte, cumperi aceleaşi lucruri, dar sunt mult mai scumpe. Până acum PIB-ul României va treşte cu 4% numai din inflaţie, din aceste creşteri de 21 la energie, 24 la gaze, 6 lei motorina care vor duce în cascadă la alte creşteri. Şi atunci domnul Cîţu care are un deficit de cont curent de 7 la sută estimat, va continua să facă împrumuturi ocolind legea românească a responsabilităţii fiscal-bugetare”, a susţinut Ciolacu.
 
Marcel Ciolacu a adăugat că o treime dintre români sunt în pragul sărăciei chiar înainte de majorarea preţurilor.
 
"O treime dintre români sunt în pragul sărăciei până să vină aceste scumpiri şi tot acest plan diabolic de a creşte valoric PIB-ul astfel încât raportat la procentul de împrumut să îl scazi sub 50 la sută. Nu mai vorbeşte nimeni de fonduri europene. O dată sărăceşti prin inflaţie, BNR va fi obligat să mărească dobânda de referinţă. Va trebui crescută. Pierde fiecare român 285 lei. Ai un deficit de cont curent pe care trebuie să îl alimentezi cu minim 15 miliarde de euro anual, de 7 la sută. Ai un deficit comercial, culmea, la produsele alimentare de bază. În momentul în care s-a mărit deficitul faţă de anul trecut cu 20 la sută, atunci vine o presiune pe schimbul valutar. Românii vor cumpăra şi euro mai scump. Este o cascadă întreagă ca să poată să se împrumute în continuare din exterior”, a afirmat Ciolacu.
 
Preşedintele PSD a declarat că populaţia nu va rezista la aceste creşteri de preţuri.
 
"În primele 6 luni ale anului, România a plătit 8,6 miliarde de lei dobânzi. Între timp, România a mai luat un împrumut de 3 miliarde de euro. Asta înseamnă că până la sfârşitul anului România va plăti 20 miliarde lei numai dobânzi, respectiv 4 miliarde de euro numai dobânzi. România a ajuns cum erau miliardarii ăia de carton de după Revoluţie. În acest moment, aici este România. Unde vor să ducă România? Populaţia nu va putea rezista la aşa ceva. Aţi văzut declaraţiile premierului că de la 1 ianuarie se gândeşte cum să facă să mai stopeze preţurile pentru că el trebuie să îşi construiască bugetul viitor. E o înşelăciune făcută românilor cu bună ştiinţă. Au un plan foarte bine pus la punct ca pe urmă să poată să relaxeze”, a declarat Marcel Ciolacu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.