Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel, că relaţia specială dintre România şi Israel trece dincolo de raţiunile de stat, fiind o relaţie bazată pe tradiţie, pe un profund sentiment de prietenie şi respect reciproc iar România este un model regional pentru asumarea Holocaustului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndelungata colaborare între România şi statul Israel, cel mai apropiat aliat al ţării noastre în Orientul Mijlociu extins şi un partener de încredere al nostru la nivel global, se bucură de un succes constant. Cei 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre ţările noastre stau mărturie în acest sens, iar faptul că domnul Amir Ohana a ales România pentru prima sa vizită oficială în calitate de preşedinte al Knesset-ului ne onorează şi întăreşte caracterul special al relaţiei dintre ţările noastre”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor în cadrul şedinţei.

Marcel Ciolacu a arătat că ”cele două ţări împărtăşesc interese economice şi geostrategice comune, dar relaţia specială dintre România şi Israel trece dincolo de raţiunile de stat, fiind o relaţie bazată pe tradiţie, pe un profund sentiment de prietenie şi de respect reciproc”. ”În egală măsură, aceasta este rezultatul legăturii strânse pe care au ştiut să o creeze şi să o menţină cele două comunităţi, respectiv cetăţenii israelieni originari din România şi comunitatea evreiască din ţara noastră. Cultura şi istoria comunităţii evreieşti reprezintă un reper important şi o parte integrantă din istoria şi cultura noastră naţională. În acelaşi timp, istoria ţării mele păstrează amintirea faptului că evreii alături de ceilalţi locuitori ai acestor meleaguri, au contribuit fără ezitare la câştigarea marilor războaie în urma cărora ţara noastră şi-a dobândit independenţa şi suveranitatea”, a arătat Ciolacu.

”Amintindu-ne de aceşti eroi, aducem în atenţie diversitatea culturală şi modul profund în care aceasta face parte din identitatea statului român. Cunoaşterea tradiţiei şi istoriei comunităţii evreieşti reprezintă atât o modalitate de a onora trecutul, cât şi o formă de a construi un viitor mai bun, al toleranţei, diversităţii culturale şi al societăţilor bazate pe respect reciproc. Remarc, astfel, cu satisfacţie, faptul că România este un model regional pentru asumarea Holocaustului şi contracararea negării şi denaturării acestuia. La nivel politic există o preocupare constantă pentru aducerea în atenţie a adevărului istoric. Aceasta are o miză, mai ales în contextul educării tinerei generaţii, care trebuie să aibă instrumentele recunoaşterii şi incriminării actelor de antisemitism şi abuzului asupra drepturilor omului”, a arătat Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că îşi doreşte să dezvolte şi mai mult cooperarea dintre ţările noastre, inclusiv la nivel economic.

”Este o temă la care vom reflecta împreună, români şi israelieni, atât în contextul dialogului instituţional, dar, îmi exprim speranţa, şi în contextul dialogului între reprezentaţi ai mediului antreprenorial. La nivel internaţional, am apreciat susţinerea spontană a ţării dumneavoastră într-un dosar sensibil pentru interesele şi statutul României în comunitatea europeană, respectiv dosarul Schengen. În prezent, România este în proces de aderare la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică, o prioritate a politicii noastre externe. Contăm pe schimbul şi bunele practici dobândite de Israel în etapa de aderare pentru succesul acestei candidaturi”, a declarat Marcel Ciolacu. El a adăugat că, ”din perspectiva noastră de membru în Uniunea Europeană, am evidenţiat necesitatea organizării Consiliului de Asociere UE-Israel fără precondiţii, în speranţa intensificării dialogului politic UE-Israel, având în vedere că această relaţie este benefică pentru ambele părţi”.

”Închei prin a-mi exprima convingerea că bunele relaţii de colaborare şi prietenie dintre România şi Israel se vor dezvolta şi mai mult în anii care vin în sprijinul stabilităţii, păcii, prosperităţii şi dezvoltării unor societăţi tolerante şi inclusive”, a spus Marcel Ciolacu în final.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.