Premierul Marel Ciolacu a explicat, vineri, la Oţelu Roşu, în judeţul Caraş-Severin, că nu mai există limbă moldovenească, aceasta fiind ”o invenţie” a Rusiei. ”Nu o să mint de dragul Rusiei. Asta simt şi ăsta este adevărul”, a afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat cum comentează afirmaţiile Ministerului rus de Externe conform cărora Ciolacu se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova şi că acţiunea sa este una provocatoare, după ce a declarat că în R. Moldova sunt români, premierul român a subliniat că nu va minţi de dragul Rusiei.
 
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
”Nu o să mint de dragul Rusiei. Asta simt şi ăsta este adevărul. În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească”, a declarat Marcel Ciolacu.
 
Prim-ministrul a subliniat că nici Ucraina şi nici Republica Moldova nu recunosc limba moldovenească.
 
”În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Ciolacu.
 
Marcel Ciolacu a adăugat că în Republica Moldova sunt cetăţeni moldoveni de origine română, aşa cum în România sunt cetăţeni de etnie maghiară.
 
”Pe teritoriul Republicii Moldova există cetăţeni moldoveni de origine română. În România, există cetăţeni români de etnie maghiară. Dânşii sunt minoritari în România, dar sunt cetăţeni români. Cetăţenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova. Ăsta e adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federaţia Rusă şi noi ne ştim lecţia foarte bine cu ei”, a subliniat Ciolacu.

Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, în cadrul unui briefing de presă susţinut joi, relatează agenţia oficială TASS.

Agenţia rusă menţionează că premierul Ciolacu a declarat la Digi24 că în Republica Moldova „nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română şi români”.

„Atragem atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chişinăului oficial”, a subliniat reprezentanta Ministerului rus de Externe.

Declaraţiile oficialului de la MAE rus vin după ce reprezentanţii blocului politic „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor şi format la Moscova, au organizat în urmă cu o săptămâmă un protest în faţa Ambasadei României la Chişinău faţă de declaraţia premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”.

Marcel Ciolacu a declarat la Digi24 că „Maia Sandu este singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova”. Oficialul a adăugat că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească. Este limba română şi sunt români”, a punctat Marcel Ciolacu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.