Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat luni despre nemulţumirea preşedintelui PNL Florin Cîţu cu privire la banii alocaţi pentru investiţii, că important pentru România este fie depăşită această ţintă de 7% pentru investiţii. „Printr-un efort comun şi printr-un guvern funcţional şi eficient vom depăşi acest 7%”, a adăugat liderul PSD

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Este o marjă foarte mică. Am avut şi eu această discuţie cu domnul Florin Cîţu. Cred că cel mai important, atât pentru mine, cât şi pentru domnul Florin Cîţu, cât şi pentru România este să depăşim acest 7%. Cred că contează mai puţin ce prevedem, oricum e foarte ambiţios în comparaţie cu cel de anul trecut, decât să comentăm prea mult asupra acestui subiect. Cred că domnul ministru al Finanţelor şi prim-ministrul sunt cei mai îndreptăţiţi să vă răspundă la asta, dar îl înţeleg perfect, fiindcă ne-am asumat toţi acest 7%, şi eu mi-l doresc, ca şi prim-ministrul, ca şi toată lumea. Eu cred că printr-un efort comun şi printr-un guvern funcţional şi eficient vom depăşi acest 7%”, a declarat Marcel Ciolacu, luni la Parlament, întrebat despre faptul că Florin Cîţu s-a arătat nemulţumit de proiectul de buget pe 2022, mai ales în privinţa banilor alocaţi pentru investiţii.
 
Chestionat despre faptul că reprezentanţii Consiliului Fiscal au exprimat o serie de critici în avizul dat proiectului de buget, susţinând că e greu de crezut că se vor putea creşte încasările, creşte veniturile, aşa cum prevede proiectul, Ciolacu a răspuns: „Vă repet, a existat un raport al Comisiei Europene care spune că suntem la un procent foarte mare de evaziune fiscală în România, respectiv peste 10% din PIB. Avem o pierdere a TVA de aproape 34%, cât şi arierate, respectiv stopaj la sursă, ca să fiu foarte clar înţeles, de aproape 34 de miliarde. Cred că printr-o reorganizare a ANAF, a Vămii şi a modului de funcţionare a Guvernului, lucru care, cu regret îl spun, în ultimii doi ani nu a fost aşa de eficient, nu vor fi probleme”
 
Referitor la ţinta de deficit pe cash  şi faptul că nu va putea fi atinsă, iar previziunea ar fi că acest deficit se va duce la 7%, liderul PSD a precizat că „întotdeauna au fost aceste discuţii”.
 
„Eu cred că o vom atinge. Aţi văzut că anumite măsuri au şi fost aduse din iunie în aprilie ca să fie cât mai eficiente”, a completat Ciolacu.
 
Liderul PNL Florin Cîţu a afirmat că trebuie respectat programul de guvernare în crearea proiectului de buget pentru anul 2022 şi a adăugat că este important să se ajungă la cifra de 7% din PIB pentru investiţii, deoarece astfel pot fi susţinute creşterile de pensii şi salarii. Chestionat dacă va fi aprobat bugetul în Parlament de Crăciun sau într-o altă sesiune extraordinară, după sărbători, Cîţu a explicat că există şi varianta prin care premierul Nicolae Ciucă să îşi asume răspunderea pe proiectul de buget.
 
Consiliului Fiscal a transmis, luni, avizul privind Legea bugetului de stat pe anul 2022, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024. Consiliul aprecizat că anul 2022 este unul server din perspectiva consolidării bugetare şi atrage atenţia că sănătate şi educaţia sunt în mod cronic subfinanţate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.