Liderul PSD Marcel Ciolacu a decclarat miercuri, la Conferinţa Naţională cu tema “Tineri Lideri pentru Agricultură”, organizată de Clubul Fermierilor Români, că asigurarea rezilienţei fermelor româneşti devine obiectiv de interes naţional, parte din strategia de securitate naţională şi că este necesară sincronizarea proiectelor guvernamentale strategice naţionale vizând dezvoltarea infrastructurii critice a agriculturii cu planurile individuale de asigurare a competitivităţii fermei. El a mai spus că un nou concept pe care îl propune pentru perioada următoare şi anume patriotismul economic, adică să producem şi să consumăm cât mai mult româneşte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Problemele cu care se confruntă agricultura sunt tot mai complexe şi nu depind doar de disponibilitatea factorilor naturali. Impactul suprapus al crizelor recente – Criza resurselor umane; Pandemia COVID 19; Războiul din Ucraina; Criza economică – redefinesc locul, rolul şi modul în care afacerile în agricultură rezistă şi devin competitive. Noile obiective şi jaloane în lupta împotriva schimbărilor climatice, impun acum agriculturii limitări noi, fără precedent.  Într-un asemenea context internaţional, agricultura românească este într-un amplu proces de transformare, cu mize economice şi sociale majore”, a spus liderul PSD. 
 
Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
El a precizat că, fie că vorbim de asigurarea continuităţii şi succesiunii în afacerile agricole, de focalizarea pe proiecte naţionale strategice pentru rezilienţa şi performanţa agriculturii sau de extinderea unor noi modele economice pentru creşterea competitivităţii fermelor, toate acestea sunt preocupări majore care necesită un răspuns ferm şi coerent”.
 
”Aşadar, asigurarea rezilienţei fermelor româneşti devine obiectiv de interes naţional, parte din strategia de securitate naţională. Direcţiile de dezvoltare durabilă a agriculturii presupun modele de afaceri inovative, care să menţină competitivitatea fermelor şi a recoltelor, în condiţiile respectării normelor de protecţie a mediului. În acest sens, este necesară sincronizarea proiectelor guvernamentale strategice naţionale vizând dezvoltarea infrastructurii critice a agriculturii cu planurile individuale de asigurare a competitivităţii fermei. Iar valorificarea informaţiei în deciziile operaţionale şi strategice ale fermei devine esenţială.”, a arătat preşedintele Camerei Deputaţilor. 
 
Marcel Ciolacu a arătat că, în acest context, consideră că lansarea iniţiativei de azi, privind constituirea în România a unui Centru European pentru Formarea şi Promovarea Tinerilor Lideri în Agricultură reprezintă o idee care dă sens dezideratului comun de susţinere a noilor generaţii de tineri fermieri români în context european.
 
El a menţionat că atât la nivel Uniunii Europene, cât şi al României, există un decalaj în privinţa vârstei fermierilor. Îmbătrânirea populaţiei în mediul rural continuă (vârsta medie europeană: 57 de ani). Doar 11% din fermierii europeni au sub 40 de ani, ceea ce pune serios problema viitorului sectorului agricol.
 
”Pentru a ţine pasul cu provocările viitorului, consider că noi avem o şansă pe care nu trebuie să o ratăm. După generaţii întregi de români care au plecat din ţară, a venit momentul potrivit pentru a ne ţine tinerii din agricultură aici, ACASĂ. De aceea, aşa cum v-am spus, eu cred cu tărie că TINERII FERMIERI sunt cheia pentru o agricultură modernă, inovatoare şi sustenabilă, cu o singură condiţie: să dobândească abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a integra tehnologia şi a implementa practicile agricole eficiente, astfel încât să se reducă impactul negativ asupra mediului şi să se optimizeze producţia. În felul acesta vom produce sustenabil şi performant. Sunt o mulţime de bani europeni care vor contribui la atingerea acestor obiective. Şi sunt convins că dvs veţi reuşi ca în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii să îi atrageţi şi să îi folosiţi pentru dezvoltare”, a arătat el. 
 
Marcel Ciolacu a afirmat că vrea să prezinte ”un nou concept pe care îl propune pentru perioada următoare şi anume patriotismul economic, adică să producem şi să consumăm cât mai mult româneşte”. 
 
”Este extrem de important ca în domeniile în care chair avem potenţial, aşa cum este agricultura de pildă, statul român să aloce sume importante pentru investiţii noi, retehnologizări sau extinderea capacităţilor existente pentru procesarea materiilor prime. Doar în acest mod vom reuşi să reducem deficitul de balanţă comercială şi vom spori valoarea produselor obţinute în România. 
Pentru acest lucru vom avea nevoie ca voi tinerii să fiţi cei care veţi contribui decisiv la atingerea acestui obiectiv strategic, iar în perioada următoare să implementăm împreună politici publice sustenabile şi eficiente, bazate pe indicatori de performanşă şi de rezultat”, a completat Ciolacu. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.