Ceremoniile militare şi religioase organizate pentru înmormântarea militarilor căzuţi la datorie în accidentele aviatice care au avut loc, în judeţul Constanţa, în seara zilei de 2 martie, se vor desfăşura sâmbătă, 5 martie, şi duminică, 6 martie, la Constanţa, Bucureşti şi în localitatea Lunca Corbului, din judeţul Argeş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şase militari dintre cei opt căzuţi la datorie vor fi înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din Municipiul Constanţa.

Trupurile neînsufleţite ale căpitan-comandorului (pm) Bogdan Florin, sublocotenentului (pm) Banu Gelu, sublocotenentului (pm) Carp Vlad, sublocotenentului (pm) Bosoi Sergiu, sublocotenentului (pm) Marinescu Ionuţ şi sublocotenentului (pm) Lateş Eduard-Cătălin au fost depuse vineri, 4 martie, la Muzeul Naţional al Marinei Române.

Programul ceremoniilor funerare se va desfăşura după cum urmează:

Sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, va avea loc la Muzeul Naţional al Marinei Române o ceremonie militară în memoria celor şase eroi şi vor fi constituite cortegiile funerare. Slujbele de înmormântare se vor oficia, începând cu ora 13.00, la Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” pentru cinci dintre militarii, şi la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, de la aceeaşi oră, pentru sublocotenentul (pm) Bosoi Sergiu. Cei şase militari vor fi înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din Constanţa.

Tot sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 12.00, căpitanul (pm) Pătraşcu Gheorghe Sorin va fi înmormântat în localitatea Lunca Corbului, sat Pădureţi, judeţul Argeş.

Duminică, 6 martie, ora 11.00, locotenent-comandorul (pm) Niţă Iosif-Costinel va fi înmormântat la Cimitirul Militar Ghencea III din Bucureşti.

 

Pe timpul desfăşurării funeraliilor, în semn de omagiu adus camarazilor care şi-au pierdut viaţa, aeronave ale Forţelor Aeriene Române şi ale aliaţilor care execută misiuni de poliţie aeriană întărită în România vor executa survoluri ale zonelor în care au loc ceremoniile.

Cei opt militari au fost înaintaţi în grad, post-mortem, conform ordinului ministrului apărării naţionale, în baza prevederilor art.68 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare şi au fost decoraţi post-mortem de Preşedintele României cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, respectiv cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, „pentru a onora memoria ofiţerilor care şi-au sacrificat viaţa săvârşind acte de devotament excepţional pe timpul îndeplinirii misiunilor încredinţate.

Eroilor care au căzut la datorie în catastrofele aviatice de miercuri, 2 martie, le-au fost conferite Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Forţelor Navale şi Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, „în semn de recunoştinţă şi apreciere a rezultatelor remarcabile obţinute în întreaga activitate profesională, a curajului dovedit în înfruntarea riscurilor majore şi a spiritului de sacrificiu până la jertfa supremă”.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale, a Statului Major al Forţelor Aeriene şi a Statului Major al Forţelor Navale îşi exprimă profundul regret pentru pierderea celor opt camarazi şi este alături de familiile greu încercate, transmite MApN. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.