Primăria Sectorului 5 anunţă reducerea programului la toţi agenţii economici din sector, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. În replică, prefectul Capitalei Alin Stoica a declarat că va fi verificată legalitatea hotărârii, explicând că astfel de decizii nu se iau individual, de primării, şi că există riscul să se creeze confuzie. Ulterior, Prefectura Bucureşti a transmis că decizia este nelegală şi a cerut Primăriei Sectorului 5 să renunţe la aplicarea ei. Alin Stoica, prefectul Capitalei, îi cere primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, să revoce de urgenţă deciziile. În replică, primarul afirmă că dispoziţia a cărei revocare este cerută are la bază prevederile unui articol din OUG privind Codul Administrativ, "care conferă primarului atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor, de interes local".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Primăria Sectorului 5 a transmis, ca răspuns la adresa Prefecturii Capitalei, că în sector a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă care, "în baza Hotărârii Guvernului nr. 1491/2004 pentru aprobarea Regulamentului - Cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă cu modificările şi completările ulterioare şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr 15/2005, a adoptat măsurile stabilite prin Dispoziţia Primarului Sectorului 5 nr. 2269/24.03.2021".

"Dispoziţia a cărei revocare se solicită are la bază prevederile art. 155 alin (1) lit. d) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, care conferă Primarului atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor, de interes local", a precizat sursa citată.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 au adăugat că intervalul orar stabilit prin Dispoziţia Primarului Sectorului 5 nr. 2269/24.03.2021 este în concordanţă cu prevederile art. 7 din Actul din 2021 - Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc aprobat prin HG nr 293/10.03.2021 care prevede obligaţia pentru agenţii economici să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00-21.00, întrucât intervalul 7.00-19.00 stabilit prin Dispoziţie se încadrează în orarul stabilit de Guvern.

"Măsurile stabilite prin Dispoziţia nr 2269/24.03.2021 se aplică agenţilor economici, pieţelor agroalimentare şi locurilor de joacă de pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 5, în scopul evitării măsurii de carantinare a Municipiului Bucureşti. Dacă vor exista măsuri contrare cu prezenta hotărâre/dispoziţie se vor respecta măsurile dispuse de către Comitetele ierarhic superioare (CMBSU, CNSU)", a precizat sursa citată.

UPDATE - „Instituţia Prefectului - Municipiul Bucureşti  informează că astăzi, 24 martie 2021, prefectul municipiului Bucureşti a solicitat primarului Sectorului 5 revocarea de urgenţă a Dispoziţiei nr. 2.269/24.03.2021 privind stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere  a îmbolnăvirilor cu virusul  SARS - Cov-2 pe raza Sectorului 5 în perioada 25.03.2021 -11.04.2021. Menţionăm că, în contextul pandemic actual, toate componentele Comitetului Municipiului  Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă îşi desfăşoară activitatea în sistem integrat şi cu respectarea principiului operativităţii, conlucrării active şi subordonării ierarhice, consacrat de art. 3 lit. h) din O.U.G.nr. 21/2004 cu modificările şi completările ulterioare”, arată comunicatul de presă al Instituţiei Prefectului Bucureşti. 

UPDATE - Prefectura Bucureşti a transmis, miercuri după-amiază, că decizia luată de Primăria Sector 5 este nelegală.

”Dispoziţia este nelegală. Nefiind legală nu ar trebui aplicată, fapt pe care îl trabsmitem domnului primar de la Sectorul 5 acum”, a transmis prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Potrivit adresei transmise Primăriei Sector 5, prin moficările la Legea 55/ 2020, programul operatorilor economici din diferite sectoare de activitate a fost stabilit în intervalul orar 5.00 – 21.00.

”Având în vedere caracterul obligatoriu al actului normativ (...) autorităţile administraţiei publice nu pot stabili un alt program d desfăşurare a activităţilor (...) fapt pentru care vă solicităm să revocaţi de urgenţă Dispoziţia 2.269/ b24.03.202”, se arată în adresa pe care Prefetura Bucureşti o transmite Primăriei Sector 5.

UPDATE - Prefectul Capitalei Alin Stoica a afirmat că Departamentul Juridic al instituţiei verifică legalitatea deciziei luate de primăria Sectorului 5. 

"Astfel de decizii se iau de către Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, nu de către primărie. Verificăm legalitatea unei astfel de hotărâri, se face o analiză de legalitate”, a declarat el.
Alin Stoica a precizat că nu pot fi luate astfel de decizii individual, de primăriile de sector.
”Astfel de demersuri creează confuzie", a argumentat el.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”În urma întâlnirii pe care Primarul Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone a avut-o în cursul acestei săptămâni cu Premierul României, Florin Cîţu şi cu ceilalţi primari de sectoare şi în urma apelului făcut astăzi, 24 martie 2021, de preşedintele Klaus Iohannis către autorităţile locale pentru a veni cu restricţii suplimentare, edilul Sectorului 5 a dispus mai multe măsuri, pentru a limita răspândirea COVID-19 şi pentru preveni o carantinare totală a Capitalei.

Potrivit celor mai recente informaţii venite de la Grupul de Comunicare Strategică, în Bucureşti, rata de incidenţa înregistrată la 14 zile a ajuns la 6,37 cazuri la mia de locuitori. Pentru a proteja sănătatea cetăţenilor din Sectorul 5 şi nu numai, Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus ca începând de mâine, 25 martie 2021 şi până în 11 aprilie 2021 să se reducă programul agenţilor economici de pe raza sectorului”, a transmis, miercuri, Primăria Sector 5.

Primăria anunţă că în timpul săptămâni mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 19.00

În week-end, mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 15.00.

Programul farmaciilor nu va fi afectat. Acestea vor funcţiona după programul normal, iar farmaciile non-stop vor avea în continuare program 24 din 24.

Primăria mai anunţă că programul pieţelor agroalimentare de pe raza Sectorului 5 se va modifica după cum urmează:

- LUNI – VINERI – 07.00 – 17.00

- SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ – 07.00 – 15.00

Locurile de joacă vor rămâne deschise zilnic până la ora 19.00.

”Nu ne dorim carantinarea totală a Capitalei. Este important să încercăm pe cât posibil limitarea răspândirii virusului, fără a afecta prea mult viaţa de zi cu zi. Fac apel la toţi cetăţenii Sectorului 5 pentru a da dovadă de spirit civic. Să respectăm aceste măsuri, pentru că, doar în acest fel, numărul de îmbolnăviri va scădea, iar autorităţile centrale nu vor fi nevoite să impună o carantină totală în ceea ce priveşte Bucureştiul”, a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că decizia primăriei de sector este analizată sub aspectul legalităţii.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.