Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a afirmat, la vizita de miercuri a şefului statului Klaus Iohannis, că „trăim vremuri grele în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc trebuie să prevaleze”, deoarece „numai aşa putem depăşi tragedia şi distrugerile războiului”. Ea a îndemnat toată ţările democratice şi comunitatea internaţională să îşi concetreze eforturile pentru ca atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei să înceteze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mi-ar fi plăcut să ne întâlnim în circumstanţe mai feicite. Din păcate, pe 24 februarie, Federaţia Rusă a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei. Aproape 100.000 de refugiaţi rămân în continuare în ţara noastră. Femei, copii, vârstnici speriaţi, obosiţi şi debusolaţi. Asistăm la o adevărată dramă umană. Trebuie să ajutăm aceşti oameni şi vom face asta în continuare. Mii de familii din toate regiunile ţării găzduiesc oaspeţi din Ucraina. Acest efort a adus împreună angajaţi din serviciile de stat, oameni din administraţia publică locală, activişti, voluntari, care s-au mobilizat să ajute refugiaţii. E un efort semnificativ pentru o ţară mică cu venituri modeste”, a declarat miercuri Maia Sandu.

Aceasta a anunţat că a cerut statelor membre ale UE să examineze posibilitatea de a prelua refugiaţi din Ucraina, deoarece fluxul acestora nu conteneşte în Republica Moldova.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Pentru că fluxul refugiaţilor nu conteneşte, am solicitat statelor membre ale UE să examineze posibilitatea realocării refugiaţilor din Ucraina pe teritoriul lor. Apreciez decizia promptă a autorităţilor române de a deschise coridor verde pentru transferul refugiaţilor care pleacă direct de la frontiera moldovo-ucraineană. Vreau să mulţumesc autorităţilor române pentru sprijin. Primul lot de ajutoare 17 tone de produse alimentare, produse de igienă, paturi, jucării a ajuns pe 4 martie şi a fost distribuit primăriilor şi centrelor de plasament care găzduiesc persoane refugiate din Ucraina. Cel de-al doilea lot de 55 de tone a ajuns astăzi la Chişinău. Vreau să mulţumesc Guvernului României pentru decizia de a acorda peste 155 de tone de motorină, 155 de tone de benzină pentru a acoperi dar şi 5.000 de tone de păcură pentru a sprijini securitatea energetică. România este din nou alături de noi în momente dificile”, a adăugat Sandu.

Ea a amintit de ajutorul României pentru Republica Moldova de-a lungul timpului.

„Acum mai mult decât oricând Moldova are nevoie de proiecte de infrastructură. Ieri am promulgat legea ce vizează fondul de sprijin din partea României de 100 milioane de euro. Vreau de asemenea să avansăm rapid în construirea podului de la Ungheni. România a fost mereu alături de R Moldova, ajutându-ne mai uşor să trecem peste crize. Ne-aţi sprijinit în pandemia de COVID-19. Donaţiile de vaccinuri şi de echipamente, schimburile de medici pentru gestionarea pandemiei ne-au ajutat să salvăm mii de vieţi. Anul trecut, România a oferit agricultorilor noştri 6.000 de tone de motorină care i-a ajutat să depăşească criza secetei. În numele tuturor cetăţenilor din Republicii Moldova vă mulţumesc pentru acest ajutor frăţesc”, a mai aspus Maia Sandu.

Aceasta a îndemnat ţările democratice să facă eforturi pentru încetarea conflictului din Ucraina.

„Sunt convinsă că parteneriatul strâns dintre ţările noastre ne va ajuta să depăşim şi greutăţile şi incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina. Trăim vremuri grele în care solidaritatea, grija, ajutorul reciproc trebuie să prevaleze. Numai aşa putem depăşi tragedia şi distrugerile războiului. Numai aşa ne putem revendica umanitatea. Îndemn comunitatea internaţională, toate ţările democratice să ne concentrăm eforturile pentru a obţine încetarea atacului militar, oprirea luptelor şi restabilirea păcii în Ucraina. E ceea ce ne dorim cu toţii, e ceea ce merită în special cetăţenii Ucrainei”, a conchis preşedintele Republicii Moldova.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.