Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a precizat, între declaraţie comună susţinută împreună cu şeful statului Klaus Iohannis marţi la Palatul Cotroceni, că anul trecut după alegerile prezidenţiale anunţa, într-o Declaraţie comună alături de Klaus Iohannis, că „după o perioadă lungă de îngheţ Chişinăul şi Bucureştiul revin la o relaţie firească, frăţească şi deschisă”. Ea a amintit şi de donaţiile de vaccin făcute de România care au permis iniţierea procesului de vaccinare încă de la începutul lunii martie şi prin urmare salvarea a mii de vieţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Mă bucur să mă aflu astăzi la Bucureşti, împreună cu mai mulţi colegi, şi mă bucur că am reuşit să fac această vizită în primul meu an de mandat, ca o confirmare în plus a legăturii speciale dintre Republica Moldova şi România. La 29 decembrie 2020, aţi fost primul şef de stat care ne-a onorat cu prezenţa la Chişinău, imediat după alegerile prezidenţiale. Anunţam atunci, într-o Declaraţie comună, că după o perioadă lungă de îngheţ Chişinăul şi Bucureştiul revin la o relaţie firească, frăţească şi deschisă. Că pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, acţionând împreună pentru realizarea obiectivelor comune. În 2021, Republica Moldova a simţit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai uşor prin crize, dar şi să începem a construi un viitor mai bun. Datorită României - şi ca urmare a discuţiilor pe care le-am purtat cu dumneavoastră în decembrie la Chişinău -, Republica Moldova a primit primele donaţii de vaccin anti-Covid-19. Donaţiile ne-au permis să iniţiem procesul de vaccinare deja la începutul lunii martie şi să salvăm mii de vieţi”, a afirmat Maia Sandu, în declaraţia comună susţinută marţi la Cotroceni împreună că preşedintele Klaus Iohannis. 
 
Ea a făcut o trecere în revistă a ajutorului primit din partea României în contextul pandemiei de COVID-19.
 
„Astăzi, cu peste 500 de mii de doze oferite, gratis, România este cel mai mare donator de vaccin pentru noi, iar la ele se adaugă milioane de unităţi de echipamente de protecţie. În primăvara anului 2020, medicii din România au venit să lucreze, cot la cot, cu colegii lor din Republica Moldova, în secţiile de COVID pline de pacienţi. Mă bucur că am putut răspunde şi noi, în această toamnă, cu un gest similar de solidaritate. Tot datorită României, în primăvară, agricultorii noştri au primit 6.000 de tone de motorină, care i-a ajutat să facă faţă mai uşor urmărilor secetei din 2020. Iar în această toamnă, în plină criză energetică, Guvernul României ne-a venit în ajutor, oferindu-ne păcură pentru a produce energie termică. În numele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, vă mulţumesc pentru acest ajutor semnificativ. România a fost şi rămâne susţinătoarea noastră fermă pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educaţional. Sprijinul oferit este resimţit de cetăţenii noştri din toate regiunile - grădiniţe şi edificii culturale de nivel naţional, renovate sau construite din temelie; autobuze şcolare donate de România; programe culturale, schimburi academice, ajutor pentru mass-media şi societatea civilă. Am sărbătorit împreună 100 de ani ai Teatrului Naţional din Chişinău, astfel subliniind unitatea culturală, istorică şi lingvistică dintre ţările noastre”, a completat Sandu.
 
De asemenea, preşedintele Republicii Moldova a vorbit şi despre investiţiile româneşti care au permis deschiderea pieţei româneşti pentru producătorii din ţara ei.
 
„O importanţă aparte o au investiţiile româneşti în Republica Moldova, dar şi deschiderea pieţei româneşti pentru producătorii noştri. România este, de mai mulţi ani, partenerul nostru comercial cel mai important. Spre România merg cele mai multe dintre exporturile noastre. Ne dorim mult ca acest parteneriat să crească, iar noi vom avea grijă, inclusiv prin reformele în justiţie, să facem din Republica Moldova un loc sigur şi atractiv pentru investiţii. Aici vreau să transmit un mesaj pentru investitorii din România: Republica Moldova se schimbă, statul nostru va deveni mai eficient, mai transparent, mai prietenos cu afacerile, aşa că vă aşteptăm să veniţi în Republica Moldova. De-a lungul anilor, Chişinăul şi Bucureştiul au făcut multe lucruri bune împreună şi sunt convinsă că putem face şi mai multe. Astăzi mă aflu la Bucureşti pentru a reafirma această relaţie consistentă dintre ţările noastre şi pentru a trasa noi obiective pentru cooperarea bilaterală. Vreau să salut, cu acest prilej, faptul că astăzi miniştrii de Externe ai ţărilor noastre au semnat o nouă Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova şi România. Asistăm, astfel, la o relansare a mai multor proiecte strategice”, a mai explica Maia Sandu.
 
Aceasta a salutat şi „semnarea, de către miniştrii Educaţiei, a Acordului privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice”.
 
„Este un document mult-aşteptat de absolvenţii din Republica Moldova. Un aspect important, de care depinde viitorul Republicii Moldova, este securitatea energetică. În context, salutăm finalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. De la 1 octombrie, acesta a devenit funcţional şi şi-a dovedit utilitatea în criza energetică din octombrie. Următoarea prioritate de pe agenda noastră comună este interconectarea sistemelor de energie electrică - un proiect strategic pentru Republica Moldova. Pentru linia Isaccea-Vulcăneşti- Chişinău lucrările vor începe foarte curând. Rămânem interesaţi în realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava-Bălţi. Susţinem, totodată, intrarea companiilor de electricitate din România pe piaţa Republicii Moldova, fapt care va stimula concurenţa pe o piaţă dominată încă de monopoluri. Un alt proiect foarte important pentru noi este construcţia podului rutier peste Prut la Ungheni. El ne va conecta mai uşor atât de Iaşi, cât şi de autostrada ce va lega estul României de Uniunea Europeană. Proiectul de Acord a fost deja elaborat de partea română şi sperăm că ne vom mişca rapid şi în ceea ce priveşte construcţia sau renovarea altor poduri peste Prut - este în beneficiul economiei, dar şi al oamenilor de pe ambele maluri. Avem o oportunitate unică să avansăm rapid pe implementarea acestor, dar şi altor proiecte de importanţă majoră pentru Republica Moldova şi care ne vor apropia şi mai mult. Şi suntem convinşi că vom reuşi”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.
 
Nu în ultimul rând, ea a amintit despre consolidarea relaţiei bilaterale astfel încât să poată fi depăşită criza sanitară şi economică de către cele două state.
 
„Avem o cooperare foarte bună între Republica Moldova şi România şi există foarte multă deschidere din partea autorităţilor din ambele ţări pentru ca această relaţie să aducă beneficii cetăţenilor noştri. Avem toate pârghiile ca să construim un parteneriat puternic şi reciproc avantajos, care ne va ajuta să depăşim criza sanitară şi criza economică, generată de pandemie, va oferi soluţii pentru problemele oamenilor, va crea oportunităţi de creştere şi ne va apropia şi mai mult. Contăm şi de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral, dar şi pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge şi cu susţinerea prietenilor noştri de la Bucureşti. Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova şi România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetăţenilor noştri. Ne aflăm într-un moment unic din punct de vedere politic la Chişinău, iar de la Bucureşti avem un mesaj puternic de sprijin pentru Republica Moldova. Există toate premisele pentru a obţine rezultate istorice în relaţia noastră şi pentru ca următorii ani să fie cei mai buni şi mai de succes în relaţia dintre ţările noastre”, a conchis Maia Sandu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.