Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, miercuri seară, o reacţie, după ce ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să arate ”mai mult respect maghiarilor. MAE afirmă că sensul afirmaţiilor preşedintelui Klaus Iohannis a fost deturnat, ele făcât referire strict la o chestiune internă. În plus, MAE condideră declaraţiile lui Péter Szijjártó ” provocatoare şi inadecvate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE a transmis, miercuri seară, precizări, după ce ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó , i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o postare pe Facebook,  să arate ”mai mult respect maghiarilor”. 

”Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmaţiilor Preşedintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul aşa-zisului «Ţinut Secuiesc» – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituţiei române, partea ungară neavând a se pronunţa asupra acestui subiect. Aşadar, MAE consideră provocatoare şi inadecvate afirmaţiile oficialului ungar privind calificarea discursului Preşedintelui României ca fiind incitare la ură şi apreciază că este necesar ca partea ungară să îşi revizuiască propriile atitudini şi acţiuni care denotă lipsă de respect la adresa României şi înalţilor oficiali români”, a trnasmis MAE.

Faţă de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că ”România îşi respectă şi îşi exercită responsabilităţile constituţionale faţă de toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora, şi acţionează susţinut pentru consolidarea unei societăţi integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalităţii şi respectului reciproc”.

”MAE român, manifestând responsabilitate faţă de relaţia foarte importantă dintre România şi Ungaria – parteneri strategici, state membre UE şi aliate NATO – s-a abţinut, în ultima perioadă, la a reacţiona la o serie de manifestări provocatoare ale părţii ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat şi artificial, a relaţiei bilaterale. Prin urmare, cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19  care afectează toţi cetăţenii statelor noastre, MAE român face apel la reţinere şi discernământ şi pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relaţii de bună vecinătate şi de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral şi a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetăţenilor români şi ungari, indiferent de etnia acestora”, a mai precizat MAE.

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, i-a solicitat, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis să acorde mai mult respect maghiarilor.

Potrivit MTI, ministrul ungr de Externe, Péter Szijjártó, a postat, miercuri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook, prin care a reacţionat la declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la adoptarea tacită de către Camera Deputaţilor a proiectului care viza autonomia Ţinutului Secuiesc.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, declaraţia preşedintelui român este “una efectiv necivilizată şi care poate instiga la ură”.

De asemenea, ministrul Szijjártó Péter l-a atacat, sâmbătă, pe ambasadorul român la Budapesta, Marius Lazurca, după ce acesta a trimis un mesaj de susţinere unei deputate a opoziţiei maghiare despre care afirmă că a fost atacată într-o dezbatere în Parlament, după ce a cerut explicaţii cu privire la materialele sanitare pe care Ungaria le-a trimis maghiarilor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.