Ministerul Afacerilor Externe vine cu o serie de precizări, în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei Katalin Novák, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private şi participării la tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc. Ulterior, preşedinta Ungariei a publicat un material video de la eveniment, cu imnul Ţinutului Secuiesc şi cu mesajul „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne!”. Reprezentanţii MAE spun că a fost prompt contactat ambasadorul Ungariei la Bucureşti Zákonyi Botond şi i-a transmit dezaprobarea fermă cu privire la mesajele publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României care „nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, arată comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

Sursa citată mai spune că „a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”.

Sute de mii de oameni, inclusiv din Ungaria, Australia, Suedia şi SUA, au participat sâmbătă la tradiţionalul pelerinaj de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, Printre cei prezenţi s-a aflat şi preşedinta Ungariei Katalin Novák. Ministrul român al Sportului Eduard Novak a ajuns de la Bucureşti cu bicicleta, după mai mult de 9 ore de pedalat.

Ulterior participării, preşedinta Ungariei a publicat, pe pagina ei de Facebook, un material video cu aşa-zisul imn al Ţinutului Secuiesc. Postarea a fost însoţită de mesajul „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.