Premierul Ludovic Orban susţine ideea alegerilor anticipate şi spune că e greu de schimbat sistemul de alegere în România, mai ales dacă îi dezavantajează pe parlamentarii în funcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludovic Orban spune că trei ani şi jumătate, după alegerile parlamentare, în România nu o să mai fie niciun scrutin electoral, mai ales după ce s-a decis alegerea preşedintelui la fiecare cinci ani.

”Pentru România, ar trebui gândit un sistem, să avem o perioadă de graţie. Patru ani de zile, de fapt trei ani jumate, după alegerile parlamentare vom avea trei ani jumate fără alegeri. E foarte greu pentru că în momentul în care s-a prelungit prin modificarea Constituţiei, mandatul preşedintelui pe cinci ani de zile, atunci a făcut-o Năstase, dacă vă aduceţi aminte care a vrut să candideze la Preşedinţie, care a considerat că e utilă prelungirea mandatului de preşedinte la cinci ani de zile. E oarecum mandatul preşedintelui cu alegerile europarlamentare, dar teoretic e foarte greu că nu poti sa prelungesti Parlamentul la cinci ani de zile”, a spus Orban.

Premierul spune că pentru schimbarea sistemului de alegeri ar fi necesar acordul parlamentarilor care niciodată nu vor vota lucruri care i-ar dezavantaja.

”O modificare a sistemului de alegere din România, în actualul Parlament, părerea mea este că e puţin probabilă. Există o majoritate pentru turul doi în Camera Deputaţilor, nu în Senat, există o majoritate pentru revenirea alegerii preşedintilor de consilii judetene de către consilierii judeţeni, mi-e greu să cred că se poate  constitui o majoritate pentru schimbarea unui sistem care să dezavantajeze parlamentarii care sunt astăzi în funcţie. Dar vrem anticipate”, a spus Ludovic Orban la Digi24.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.