Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, la evenimentul de lansare a programului politic al partidului pentru alegerile europarlamentare, că liberalii se angajează ca în maximum un an de la preluarea guvernării, România să devină ţară membră Schengen. De asemenea, PNL are ca obiective ridicarea MCV şi aderarea la moneda Euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În materie de politică externă, vreau să spun răspicat că Partidul Naţional Liberal este susţinător al Parteneriatului Estic şi susţine integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, suntem susţinători fermi ai unei solidarităţi Euro-Atlantice, a unei solidarităţi între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, ca unică garanţie care poate să confere siguranţă, securitate fiecărui cetăţean al Uniunii Europene”, a afirmat liderul PNL.

Orban a precizat că liberalii se angajează, în funcţie de ce se va întâmpla la alegerile europarlamentare, să atingă câteva obiective care într-adevăr să pună România pe picior de egalitate cu celelalte ţări ale Uniunii Europene.

„Primul este încetarea MCV, sigur că nu aşa cum îşi imaginează alţii. Încetarea MCV nu se poate realiza decât transpunând în legislaţia din România, recomandările din cadrul MCV, recomandările Comisiei de la Veneţia şi respectând principiile cuprinse în articolul 2 privind statul de drept din Tratatul Uniunii Europene. De asemenea, ne angajăm ca în maxim un an de la preluarea guvernării, România să devină ţară membră Schengen, românii să circule liberi aşa cum circulă orice alţi cetăţeni din spaţiul Schengen. De asemenea, ca adepţi a unei integrări cât mai profunde la nivel european şi a implicării României într-o integrare cât mai profundă cu celelalte state, susţinem şi ne angajăm ca obiectiv fundamental, aderarea României la zona euro pentru că asta conferă o garanţie că România va face parte din grupul statelor, să nu-i spunem nucleul dur, dar care constituie un nucleu puternic iar trecerea la euro va furniza României o serie de avantaje pe care nu le are astăzi”, a declarat Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a precizat, de asemenea, că pentru liberali un obiectiv fundamental este acela ca într-un timp cât mai scurt venitul românilor să ajungă cât mai aproape de venitul mediul al Uniunii Europene.

„Partidul Naţional Liberal este convins că România poate fi puternică dacă Uniunea Europeană este puternică şi unită. România trebuie să militeze pentru o integrare cât mai profundă la nivel european, România trebuie să militeze pentru o Europă unită şi România trebuie să militeze pentru o Europă care să-i garanteze fiecărui cetăţean al său democraţia, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, funcţionarea statului de drept şi oportunităţi pentru a reuşi în viaţă”, a subliniat Orban.

„Următorul exerciţiu financiar multianual să pună la dispoziţia României resurse cel puţin egale cu exerciţiul financiar 2014 - 2020 şi asta, în condiţiile în care, în mod evident ca urmare a Brexit-ului care cel mai probabil se va întâmpla, va exista o scădere a bugetului Uniunii Europene. Menţinerea politicii de coeziune ca o axă fundamentală a politicilor la nivel european care să permită cu adevărat o dezvoltare a tuturor regiunilor şi ţărilor, care să permită cu adevărat fiecărui cetăţean al Uniunii Europene să poată să aibă venituri decente şi să poată să se realizeze în viaţă iar acest lucru să conducă şi la oprirea celui mare exod care există la nivel european, care este exodul românilor care şi-au căutat norocul în alte ţări ale Uniunii Europene şi care chiar să ducă la reîntoarcerea multor români în România, oferindu-le cu adevărat ceea ce aşteaptă de la noi. Cred că trebuie să ne propunem şi noi, ca Partid Naţional Liberal, să utilizăm toate resursele care există la dispoziţia României, pentru a susţine capitalul românesc, pentru a-i creşte competitivitatea, pentru a avea acces la fondurile de cercetare şi inovare, atât la fondurile de cercetare şi inovare, care vin în cadrul acordului, parteneriatului dintre Comisia Europeană şi România, cât şi accesul la fondurile de inovare şi cercetare care sunt accesibile direct la Bruxelles”, a mai spus liderul PNL.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.