Premierul Ludovic Orban anunţă că autorităţile vor face în continuare controale „foarte serioase” în care se va verifica dacă măştile de protecţie scoase pe piaţa românească sunt conforme cu cerinţele. Orban recomandă cumpărarea de măşti produse în România, arătând că există zeci de producători români care scot pe piaţă măşti conforme cu toate cerinţele impuse de Uniunea Europeană.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat miercuri că aproximativ jumătate din măştile care se găsesc în comercializare în momentul de faţă în reţelele de distribuţie nu ne protejează.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că măştile neconforme trebuie retrase din comerţ şi comercianţii amendaţi, subliniind că trebuie să facem diferenţa între măşti de protecţie şi pur şi simplu obiecte cu care poţi să acoperi faţa, gura, care nu au acelaşi grad de protecţie.” Am vorbit astăzi cu ministrul Popescu şi mi-a relatat că ANPC a verificat şi a găsit foarte multe măşti neconforme. Ele trebuie retrase din comerţ şi comercianţii amendaţi. Mi-a spus că sunt destui producători în ţară şi atunci probabil vor fi acestea mai mult comercializate. Trebuie să facem diferenţa între măşti de protecţie şi pur şi simplu obiecte cu care poţi să acoperi faţa, gura, care nu au acelaşi grad de protecţie. Iar ANPC trebuie să verifice ca o mască de protecţie, să fie mască de protecţie şi nu altceva”, a răspuns preşedintele, solicitat să comenteze afirmaţiile ministrului Economiei Virgil Popescu referitoare la măştile neconforme aflate la vânzare.
Măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie vor fi vândute sub denumirea ”acoperitoare facială de utilizat în colectivitate”, conform unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). De asemenea, pe ambalaj trebuie să se regăsească termenul de valabilitate, principalele caracteristici tehnice şi calitative, compoziţia,instrucţiuni de depozitare şi păstrare, nivelul eficienţei filtrării, metoda de testare a eficienţei filtrării utilizate, de exemplu, referinţa de identificare standard sau metoda de testare naţională, tipul de acoperitoare facială de utilizat în colectivitate, respectiv „reutilizabile” sau „de unică folosinţă”. Tot pe ambalaj, trebuie precizat că produsul nu este eficent în cazul persoanelor bolnave, precum şi recomandări legate de modul în care acesta trebuie purtat, inclusiv cea conform căreia aceasta trebuie ”să fie purtată pe piele”, iar ”bărbile pot reduce eficienţa de filtrare sub limitele stabilite”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.