Liderul PNL afirmă că amnistia fiscală probată de Guvern îi premiază pe cei care nu şi-au plătit la timp datoriile către buget şi descurajează comportamentul corect al cetăţenilor. Orban susţine că actul normativ instituie o ”discriminare gravă” între cetăţeni şi este profund neconstituţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din nou, Guvernul, prin acest act normativ, arată că nu guvernează pentru cetăţenii români care respectă legea, pentru cetăţenii români care au un comportament fiscal corect, că acţionează pentru aceia care nu respectă legea, pentru aceia care au un comportament fiscal incorect. Din nou, Guvernul PSD-ALDE, arată prin acest act normativ că îi premiază pe aceia nu şi-au plătit la timp obligaţiile către bugetul de stat sau către bugetele locale, arată că, de fapt, descurajează comportamentul corect al cetăţeanului, îi descurajează pe toţi cetăţenii români care şi-au plătit taxele şi impozitele la termen în conformitate cu  legea, favorizând pe aceia care fie în mod deliberat, fie poate accidental, au ajuns în situaţia în care nu şi-au plătit taxele şi impozitele şi au ajuns să cumuleze datorii importante la buget”, a transmis, luni, liderul PNL.

Liberalii susţin că actul normativ care a fost adoptat de Guvern este ”profund neconstituţional” şi ”instituie o discriminare gravă între cetăţenii care şi-au plătit taxele şi impozitele la termenul legal şi cetăţenii care nu şi-au  plătit taxele şi impozitele la termenul legal din cauza lor”.

”De asemenea este un act profund neconstituţional pentru că introduce o concurenţă neloială între companii. Gândiţi-vă că în acelaşi domeniu sunt companii care şi-au plătit taxele şi impozitele la termen şi sunt companii care nu şi-au plătit taxele şi impozitele la termen. Ce face Guvernul? Îi dezavantajează pe aceia care au fost corecţi, au respectat legea, au avut un management al afacerii şi şi-au plătit taxele şi impozitele, permiţându-le acelora care nu şi-au plătit taxele şi impozitele să nu mai plătească la bugetul de stat penalităţile şi dobânzile aferente datoriilor publice. Este în mod evident o încălcare gravă, o încălcare grosolană a concurenţei, a competiţiei oneste între actorii economici de pe piaţă”, a mai transmis Orban.

Potrivit acestuia, prin acest act normativ,  ”este încurajată o clientelă politico-economică căreia i s-a tolerat comportamentul fiscal ilegal, incorect”.

”Am să vă dau un exemplu care arată sfidarea a tot ceea ce reprezintă normalitate şi bun simţ în materie de plată a taxelor şi impozitelor. O companie care a intrat în insolvenţă, căreia i s-a aprobat un plan de reeşalonare, un plan de reorganizare, cu eşalonarea datoriilor şi care şi-a plătit la termen aceste datorii conform reeşalonării, o companie care a fost corectă în urma unui proces de insolvenţă şi în urma unei reorganizări, nu beneficiază de nicio facilitate. În schimb, o companie care a intrat în insolvenţă şi nu şi-a respectat plata la termen a acestor obligaţii, beneficiază. Adică cel care e corect şi şi-a respectat obligaţiile este penalizat şi este premiat acela care nu şi-a respectat obligaţiile”, a explicat Orban.

Potrivit liberalilor, de pe urma a acestei amnistii ar nputea să beneficieze şi aceia care au de achitat prejudicii la stat în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive penale de condamnare pentru săvârşirea de infracţiuni. 

”Dacă asta va fi interpretarea, arată o dată în plus ceea ce am spus încă de la început, că PSD, de fapt, guvernează pentru infractori, pentru aceia care nu respectă legea, pentru aceia care au un comportament incorect şi care încearcă să creeze privilegii pentru o clientelă politico-economică, care , practic, are ca şi complice pe actorii care se află astăzi la guvernare”, a mai spus liderul liberal.

Guvernul a adoptat, miercuri, amnistia fiscală, printr-o Ordonanţă privind instituirea unor facilităţi fiscale.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.