Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că decizia de blocare a aderării României la Spaţiul Schengen a fost ”nedreaptă, dezamăgitoare şi neprincipială”, dar că ”trebuie să depăşim emoţia momentului «8 decembrie 2022», e nevoie să acţionăm constructiv şi în spiritul valorilor europene”. ”Avem determinarea de a coopera strâns şi suntem foarte hotărâţi să ajungem la o soluţie în cursul acestui an. Este în interesul României şi Austriei să discutăm despre ceea ce ne preocupă, astfel încât să deblocăm situaţia actuală şi să continuăm să dezvoltăm relaţia bilaterală mai departe”, subliniază el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia de anul trecut de a bloca aderarea României la Schengen a fost nedreaptă, dezamăgitoare şi neprincipială. Este un subiect care a determinat apariţia unui val impresionant de aşteptări legitime pentru România, dar care s-a transformat într-unul de profundă dezamăgire pentru toată lumea. Însă trebuie să depăşim emoţia momentului «8 decembrie 2022», e nevoie să acţionăm constructiv şi în spiritul valorilor europene, pentru că România este parte a soluţiei, nu a problemei, iar Austria este un partener pentru România”, a arătat Bode, miercuri seară, într-o postare pe Facebook.

El a calificat drept ”constructivă şi pragmatică” întrevederea cu Gerhard Karner, ministrul federal de Interne din Austria, menţionând că au discutat despre cooperarea şi coordonarea dintre România şi Austria în domeniul afacerilor interne şi despre deblocarea aderării la Spaţiul Schengen, ”un obiectiv de importanţă majoră pentru România”.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

”Avem determinarea de a coopera strâns şi suntem foarte hotărâţi să ajungem la o soluţie în cursul acestui an. Este în interesul României şi Austriei să discutăm despre ceea ce ne preocupă, astfel încât să deblocăm situaţia actuală şi să continuăm să dezvoltăm relaţia bilaterală mai departe. În cadrul discuţiilor avute, l-am asigurat pe omologul meu că am înţeles foarte bine preocuparea Austriei în ceea ce priveşte gestionarea migraţiei ilegale şi i-am prezentat în detaliu modul profesionist în care România asigură protecţia frontierelor externe ale UE. Ca de fiecare dată, acţionăm solidar şi responsabil în gestionarea provocărilor europene şi contribuim la găsirea de soluţii constructive pentru problemele comune. Am toată încrederea că astăzi, Austria, s-a convins că spaţiul Schengen va fi mai puternic şi mai rezilient cu România, ca ţară membră Schengen”, a subliniat Bode.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.