Luca Niculescu, coordonatorul naţional al procesului de aderare a României la OCDE a declarat marţi, la Palatul Victoria, că România are marea şansă de a folosi acest proces de aderare ca pe o oportunitate pentru reforme, ca pe o pârghie pentru a moderniza administraţia, prin abordări inovatoare, el precizând că analizele experţilor OCDE sugerează că ”una din modalităţile de a consolida încrederea în actul public de guvernare este îmbununătăţirea calităţilor serviciilor publice şi consolidarea instituţiilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Coordonatorul naţional al procesului de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu a declarat marţi, că România a primit statutul de candidat la OCDE în ianuarie 2022 şi apoi foaia de parcurs în iunie.

”Este un obiectiv de ţară, strategic, cel mai important obiectiv de transformare, de la aderarea României la NATO şi UE iar parcurgerea acestui obiectiv va permite o modernizare suplimentară a României în direcţia statelor cu economii consolidate”, a spus fostul ambasador.

Niculescu a precizat că aderarea României implică un efort administrativ larg şi de durată şi va fi un test foarte important pentru administraţia noastră, pentru că este evaluată în 26 de domenii şi va trebui să internalizeze peste 230 de instrumente juridice la nivelul legislaţiei şi practicilor şi politicilor interne.

Vomrbim de un process de transformare pe termen lung, şi după aderarea la organizaţie, a mai spus el.

”Avem marea şansă de a folosi acest proces de aderare ca pe o oportunitate pentru reforme, ca pe o pârghie pentru a moderniza administraţia, prin abordări inovatoare, sistemice”, a precizat Luca Niculescu, el arătând că sunt aspecte esenţiale pentru funcţionarea noastră viitoare, fie că vorbim de inovare, transparenţă, integritate.

Luca Niculescu a mai spus că analizele experţilor OCDE sugerează că ”una din modalităţile de a consolida încrederea în actul public de guvernare este îmbununătăţirea calităţilor serviciilor publice, consolidarea instituţiilor”.

”Cu alte cuvinte, avem nevoie ca administraţia să producă rezultate, a mai spus el, precizând că OCDE este un forum participativ care nu impune neapărat reguli ci dezbate experienţe nationale, cu obiectivul de a determina cursul cel mai bun.

Marţi are loc, la Palatul Victoria, dezbaterea despre capacitatea de inovare (Public seminar on innovative capacity), eveniment organizat în marja misiunii de lucru a OECD în România.

Seminarul  are ca obiect lansarea oficială a ”Raportului de evaluare a capacităţii de inovare”, rezultat al demersurilor derulate pe parcursul acestui an, în cadrul Componentei 5 „Inovarea sectorului public”

Este o şansă extraordinară a României de a colabora cu cei mai buni, a spus în final Luca Niculescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.