Preşedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că "nu îşi asumă" raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA, comentând ironic că procurorii şefi ai celor două instituţii "tremură de frică" odată cu anunţarea mecanismului de verificare din partea Ministerului Justiţiei. Dragnea a mai spus că nu se pune problema demiterii lui Tudorel Toader, chiar dacă este "dezamăgit" de raportul acestuia, dar o decizie în acest sens urmează să fie luată de premierul Sorin Grindeanu

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Dragnea: Nu îmi asum concluziile raportului lui Tudorel Toader privind Ministerul Public

Preşedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că "nu îşi asumă" raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA, comentând ironic că procurorii şefi ai celor două instituţii "tremură de frică" odată cu anunţarea mecanismului de verificare al Ministerului Justiţiei.

Întrebat dacă este mulţumit de raportul prezentat de ministrul Justiţiei, liderul PSD a răspuns negativ. "Nu. Eu am spus de multe ori, în toate apariţiile mele publice, că voi susţine decizia ministrului, într-un fel sau altul, dacă va fi argumentată. Din păcate, nu am ce să susţin pentru că, ori mă aşteptam la o argumentaţie în care să ne spună tuturor de ce trebuie menţinuţi în funcţie şefii parchetelor, ceea ce era o opţiune şi un rezultat al evaluării, ori argumentaţie pentru a cere revocarea lor”, a răspuns preşedintele PSD.

Dragnea a fost întrebat şi dacă îşi asumă concluzia prezentată miercuri de ministrul Justiţiei, el răspunzând: "Eu nu mi-o asum".

El a mai spus că a văzut o argumentaţie pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA şi a procurorului general, Augustin Lazăr, dar concluzia raportului MJ a fost pentru menţinerea acestora în funcţii.

"În schimb, am văzut o argumentaţie pentru a fi revocaţi, cu o concluzie pentru a fi menţinuţi. Din păcate, nu am ce să susţin şi trebuie să recunosc că am o oarecare dezamăgire. Mă intereseazaă, sincer, foarte puţin dacă rămân sau nu în funcţie aceşti procurori”, a completat Liviu Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că ar fi vrut de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, "o prezentare nu a unor contraargumente pentru decizia finală”.

El a comentat ironic şi ideea mecanismului de verificare a Ministerului Public anunţată de Tudorel Toader: "Am văzut că tremură de frică procurorii şefi".

UPDATE - Liviu Dragnea: Chiar dacă sunt dezamăgit, nu se pune problema demiterii lui Tudorel Toader; decizia o va lua Grindeanu

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că nu se pune problema demiterii lui Tudorel Toader de la conducerea Ministerului Justiţiei, chiar dacă este "dezamăgit" de raportul acestuia privind activitatea şefilor parchetelor, dar o decizie în acest sens urmează să fie luată de premierul Sorin Grindeanu. Liderul social-democraţilor a ţinut să precizeze că aşteaptă în continuare să vadă cu ce pachet de legi va veni Toader deoarece, "dincolo de supărări", legislaţia în acest domeniu trebuie modificată.

Întrebat dacă se pune problema schimbării lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei după prezentarea raportului privind activitatea Codruţei Kovesi la şefia DNA şi a procurorului general, Augustin Lazăr, Dragnea a spus că o decizie în acest sens va fi luată de premierul Sorin Grindeanu.

"Nu, din punctul meu de vedere, nu. Este o decizie a primului-ministru”, a răspuns liderul PSD.

El a mai spus că aşteaptă să vadă cu ce pachet de legi va veni Tudorel Toader, în condiţiile în care legislaţia din justiţie trebuie modificată pentru a nu mai exista „discuţii tensionate”.

"Până la urmă, cele mai importante obiective pe care trebuie să le aibă Ministerul Justiţiei le reprezintă legile din justiţie. Aşteptăm să vedem cu ce pachet vine pentru că, de fapt, dincolo de persoane, dincolo de supărări sau nesupărări, foarte important este să vedem dacă şi cum trebuie modificată legislaţia din justiţie în aşa fel încât, în perioada următoare, să fie din ce în ce mai puţine discuţii foarte tensionate. Aşteptăm să vedem cu ce achet de legi vine (...)”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

De asemenea, întrebat dacă i s-a părut o lisă de curaj a ministrului Justiţiei, Dragnea a reiterat faptul că este „dezamăgit”.

"Îmi este foarte greu să explic asta, sunt dezamăgit. Nu supărat, nu altceva. Nici nu vreau să îmi cheltui toată energia să înţeleg de ce s-a întâmplat asta. O fi avut întâlniri, nu o fi având, nu ştiu”, a conchis liderul PSD. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, în conferinţa de presă în care a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare din funcţii a acestora. El a precizat că evaluarea şefilor celor două instituţii a fost făcută de el, fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. Toader a susţinut, însă, că este oportună "instituiriea unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar această autoritate trebuie exercitată de ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.