Senatorul liberal Liviu Brătescu susţine că nu există soluţii minune pentru domolirea inflaţiei şi că sunt limite foarte clare până la care statul poate interveni fără a perturba mecanismele unei economii libere. Afirmaţia acestuia vine după ce deputatul PSD Marius Ostaficiuc a afirmat miercuri că statul român trebuie să găsească soluţii pentru a-i sprijini pe cei care riscă să nu mai poată plăti ratele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, parlamentarul liberal consideră că doar o economie cu o inflaţie redusă va putea genera rate bancare mai mici. În urmă cu două zile, un deputat PSD de Iaşi ceruse măsuri din partea statului pentru a ţine în frâu ratele bancare ale românilor. ”Nu există soluţii-minune pentru domolirea inflaţiei, oricât populism s-ar arunca dintr-o parte sau alta a spectrului politic de la noi, în afara celor clasice, pe care le adoptă deja Banca Centrală. Situaţia din prezent nu a fost generată din România, ci suntem parte a unui ecosistem financiar global şi suportăm aceleaşi consecinţe”, a scris vineri pe Facebook senatorul PNL, Liviu Brătescu.

El a recunoscut că românii cu rate suportă o povară suplimentară, adăugând că Guvernul a oferit atât în pandemie, cât şi anul trecut, posibilitatea ca oamenii să amâne ratele pe perioade de câteva luni. ”Există limite foarte clare până la care statul poate interveni fără a perturba mecanismele unei economii libere. Cine spune altceva, pur şi simplu vinde iluzii. Un guvern central creează un cadru în care toţi actorii economici să beneficieze de drepturi şi şanse egale. Am scris aceste rânduri şi cu gândul la textul unui parlamentar ieşean social-democrat, care cere Guvernului să micşoreze ratele românilor. Evident, nu ne spune şi cum să facă asta. Doar o economie cu o inflaţie redusă va putea genera rate mai mici, nu intervenţia brutală a statului. Intervenţia statului generează, cum am văzut în Ungaria, penurie de produse atunci când se dictează preţuri, nu redresare economică”, a declarat liberalul Brătescu.

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc a afirmat miercuri că statul român trebuie să găsească soluţii pentru a-i sprijini pe cei care riscă să nu mai poată plăti ratele.

El consideră că procedeele folosite de bănci, respectiv refinanţările sau amânarea plăţii ratelor sunt cu două tăişuri, motivând că ”românii nu ajung în cele din urmă nicăieri şi vor plăti la fel de mult”.

”Astfel, cel mai bine ar fi să se ajungă la o compensaţie, fie de la stat, fie de la bănci. Poate că aceasta ar fi una din variantele care ar putea să mai scadă din tensiunile acumulate în ultimele luni, tensiuni care din păcate continuă să crească conform previziunilor specialiştilor din domeniu”, a precizat deputatul PSD Marius Ostaficiuc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.