„Primul Monument”, proiectul de lege care care încurajează proprietarii clădirilor cu mare valoare istorică să acceseze fonduri şi să reabiliteze aceste edificii emblematice, a trecut de votul în Senat, anunţă senatorul liberal Liviu Brătescu, subliniins că este al treilea proiect de lege care are ca obiectuv salvarea patrimoniului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Primul Monument” arată clar că abordarea problematicii monumentelor se schimbă complet. Ne-am obişnuit să ne raportăm la proprietarii de clădiri monument istoric, fie persoane fizice, fie persoane juridice, printr-o abordare de tip „poliţistul rău”, să îi amendăm pentru că nu întreţin corespunzător aceste clădiri monument. Trebuie să depăşim această etapă. Venim cu o iniţiativă prin care arătăm că ne pasă de trecut cu adevărat. Asistăm la un fel de revoluţie în abordarea problematicii clădirilor monument istoric, în sensul că se schimbă paradigma şi statul devine un partener al proprietarilor acestor edificii, o colaborare care se face prin reguli clare, cu drepturi şi obligaţii de o parte şi de cealaltă. Cred că statul are obligaţia ca, pe de o parte să supravegheze modul în care cei care sunt proprietari păstrează, conservă, restaurează diferite monumente, dar în egală măsură cred că are datoria să vină şi în sprijinul lor. Or, prevederile fiscale pe care le-am inclus în acest al treilea proiect de lege pe care l-am numit „Primul Monument” încurajează proprietarii să acceseze o serie de fonduri, să beneficieze de facilităţi fiscale pentru a depăşi această abordare greşită pe care am avut-o până acum. „Primul Monument” este o abordare de tipul programului „prima casă”, adică oferă facilităţi sau fonduri celor care caută o soluţie şi doresc să restaureze o clădire-monument. Odată cu trecerea proiectului „Primul Monument” prin Senat pot spune că întregul pachet legislativ propus de mine a fost deja validat aici şi merge spre vot la Camera Deputaţilor”, afirmă senatorul liberal.

El susţine că 850 de clădiri momument din ţara noastră se află în stare de colaps şi precolaps. 

El precizează că a lucrat la un proiect de lege prin care sunt puse în siguranţă 100 de monumente în fiecare an.

”Nu este vorba de reabilitare, ci de stoparea degradării şi asigurarea că aceste clădiri nu se vor prăbuşi la cel mai mic cutremur. Proiectul a trecut de Senat, acum este la colegii din Camera Deputaţilor. De asemenea, am depus un alt proiect de lege prin care autorităţile locale să poată interveni legal şi să salveze clădiri monument care au situaţii juridice foarte complicate. Şi acest proiect a trecut de Senat, acum este în Camera Deputaţilor. Şi iată, proiectul „Primul Monument” se află de acum, de asemenea, în mâinile colegilor din Camera Deputaţilor”, precizează Brătescu.

În opinia sa, pachetul de proiecte de legi care reglementează şi sprijină concret autorităţile şi proprietarii să salveze monumentele face trecerea de la o stare mai curând anarhică în care statul juca rolul poliţistului care dă doar amenzi la o perioadă în care este încurajată colaborarea şi sprijinul, căutarea soluţiilor împreună într-un cadru legislativ generos cu ambele părţi. Proprietarii acestor clădiri se pot adresa autorităţilor pentru sprijin, iar autorităţile vor avea la îndemână mijloacele legale prin care vor putea să intervină şi să salveze o clădire emblematică pentru comunitate sau un monument de calibru istoric

”Mi se pare foarte important să înţelegem că trebuie să încetăm să privim monumentele istorice ca pe nişte piedici în calea dezvoltării oraşelor, în calea unui proces de modernizare. Monumentele, de fapt, ajută la regenerarea urbană şi a locurilor în care se află, au un rol important  în identitatea noastră, şi sunt surse de venit financiar şi atracţii turistice. Trebuie să înţelegem că această lege ajută multe domenii şi este o investiţie atât emoţională, cât şi inteligentă, care se va recupera cu siguranţă”, a declarat Liviu Brătescu, senator PNL Iaşi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.