Senatorul PNL Liviu Brătescu susţine că descentralizarea administrativă a României nu este un moft, ci se dovedeşte esenţială pentru dezvoltare, el adăugând că acest proces nu trebuie să însemne doar pasarea răspunderii, fără asigurarea finanţării corespunzătoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Brătescu a afirmat sâmbătă pentru News.ro că primăriile şi consiliile judeţene administrează mai eficient şcolile şi spitalele, iar investiţiile sunt mult mai consistente, după ce aceste unităţi au fost transferate la nivel local.

„Descentralizarea administrativă nu este un moft, ci este una esenţială pentru a asigura dezvoltare. Din păcate, adeseori exerciţiile de descentralizare au însemnat mai mult pasarea unor responsabilităţi dinspre autorităţile centrale spre cele locale, fără însă a asigura şi finanţarea corespunzătoare. Cu toate acestea, atunci când administrarea şcolilor a trecut în sarcina primăriilor, primarii au asigurat condiţii mai bune decât dacă ar fi rămas în continuare în responsabilitatea Ministerului Educaţiei”, a afirmat senatorul liberal, Liviu Brătescu.

El a dat ca exemplu Iaşiul, unde Consiliul Judeţean a investit zeci de milioane de euro în infrastructura spitalicească care a trecut în administrarea acestei instituţii.

„Nu avem vreo garanţie că astfel de alocări s-ar fi realizat de către Ministerul Sănătăţii, dacă ar fi păstrat în administrare toate spitalele”, a mai afirmat senatorul Brătescu.

Parlamentarul PNL susţine că pentru o dezvoltare uniformă a ţării instituţiile centrale trebuie să păstreze marile investiţii, dar să cedeze decizia la nivel local pentru majoritatea domeniilor, alături de resursele necesare.

„Aleşii locali intră în contact zilnic cu oamenii care i-au ales. Nu se pot ascunde într-un turn de fildeş. Un ministru este numit, pe când un ales local este învestit prin vot direct”, a mai declarat senatorul PNL, Liviu Brătescu.

El consideră că descentralizarea trebuie să lase în urmă instituţii centrale mult mai suple, care să consume mai puţini bani din taxele şi impozitele românilor, iar banii astfel economisiţi să fie transferaţi la nivel local.

„A învesti cu mai multă muncă şi responsabilitate autorităţile locale, fără a schimba însă nimic din structura centrală şi din modul actual de funcţionare a unui stat hipercentralizat, înseamnă a condamna la subdezvoltare comunităţile”, a adăugat senatorul PNL, Liviu Brătescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.