Consilierul prezidenţial Ligia Deca a fost votată, luni, în şedinţa conducerii PNL, pentru a prelua portofoliul ministerului Educaţiei. S-au înregistrat doar două voturi de abţinere, care au venit din partea lui Florin Cîţu şi Florin Roman. Ligia Deca a participat la şedinţa BPN al PNL. Ulterior, decizia a fost anunţată oficial de premierul Nicolae Ciucă, acesta precizând că Ligia Deca este în măsură să preia din mers pachetul legilor educaţiei, pentru ca acesta să fie aprobat în Guvern şi apoi în Parlament. Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o luni pe Ligia Deca în funcţia de ministru al Educaţiei, după ce a eliberat-o din funcţia de consilier prezidenţial. Depunerea jurământului noului ministru al Educaţiei are loc la ora 18.00, la Palatul Cotroceni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ligia Deca, despre prevederile din pachetul legilor educaţiei naţionale privind plagiatul: Vom operaţionaliza ”România Educată” în literă şi în spirit, în conformitate cu declaraţiile preşedintelui şi cu toate evoluţiile legislative din ultima vreme

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, următoarele decrete: Decret prin care se eliberează doamna Ligia Deca din funcţia de consilier prezidenţial; Decret prin care se numeşte în funcţia de membru al Guvernului doamna Ligia Deca, ministrul educaţiei.
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc luni, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, mai anunţă Administraţia Prezidenţială. 
Ligia Deca, 40 de ani, este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg, şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
Ligia Deca a colaborat în calitate de expert cu instituţii precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experţi „Ştiinţa în educaţie” înfiinţat la iniţiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
 
Deca a fost numită Consilier de Stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită în funcţia de Consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare.

Sorin Cîmpeanu a anunţat săptămâna trecută, în contextul acuzaţiilor de plagiat la adresa sa, că a decis, ”din proprie iniţiativă”, să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei. ”A fost o şansă şi o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învăţământ”, a afirmat el. Cîmpeanu s-a descris ca ” omul care construieşte” şi nu unul ”care dărâmă”. ”Proiectele legilor România Educata reprezintă cea mai bună şansă pentru o educaţie aşa cum cred ca ne dorim cu toţii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educaţie de calitate, vor fi şi mai mulţi oamenii care nu percep conţinuturi şi nu înţeleg adevăratul sens al cuvintelor”, a susţinut el. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a acceptat demisia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, căruia i-a mulţumit ”pentru colaborarea de până acum”. ”Urmează să ne consultăm în Partidul Naţional Liberal şi în cadrul coaliţiei de guvernare şi să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului preşedinte al României, Klaus Iohannis”, a arătat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.