Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă, luni, că bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2023 este de 32.325,452 de milioane de lei, în creştere cu 7,02% faţă de 2022. Cele 6,03 miliarde de lei alocate în plus vor conduce la o alocare bugetară de 3,2% din PIB, afirmă ministrul, precizând că şi-ar fi dorit un buget mai mare, dar trebuie ţinut cont de deficit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, în cadrul comisiilor reunite de învăţământ ale Parlamentului, a avut loc audierea cu privire la proiectul bugetului pentru anul 2023. Bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2023 este de 32.325,452 de milioane de lei, în creştere cu 7,02% faţă de 2022. Pentru anul 2023, bugetul Ministerului Educaţiei reprezintă 65,7% din bugetul pentru învăţământ. Cele 6,03 miliarde de lei alocate în plus faţă de execuţia preliminată în 2022 vor conduce la o alocare bugetară de 3,2% din PIB şi nu 2,1% alocaţi educaţiei”, a transmis, luni, ministrul Educaţiei.  

Ligia Deca afirmă că, în termeni nominali, creşterea bugetului pentru învăţământ pentru anul 2023 - peste 1,2 miliarde de euro - conduce la o alocare bugetară fără precedent - aprox. 44 miliarde lei (9,9 miliarde Euro). 

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Cheltuielile (de fapt, investiţiile) cu educaţia vor avea o pondere de 8,14% în Bugetul General Consolidat (în creştere faţă de 2022). Alocarea suplimentară de 2 miliarde de lei pentru bugetul Ministerului Educaţiei reprezintă doar o parte a unui puzzle complex de finanţare a învăţământului. De exemplu, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va schimba faţa şcolii româneşti pentru următorii ani, totalizând 12,8 de miliarde de lei credite de angajament”, a mai transmis ministrul.  
Potrivit lui Deca, ”creşterile salariale sunt moderate, însă acestea vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare prevăzută în PNRR”.  

”Creştem cu 16,7% bugetul alocat bunurilor şi serviciilor, astfel încât elevii din România să studieze în unităţi de învăţământ în care vor beneficia de căldură şi electricitate, fiind prevăzute sumele necesare pentru achitarea utilităţilor”, a mai transmis Ligia deca.  

Aceasta a precizat, de asemenea, că bugetul alocat pentru asistenţa socială creşte cu 116,7% pentru a asigura, în special, plata sprijinului oferit elevilor navetişti pentru a ajunge la şcoala unde aceştia studiază.  

Potrivit ministrului, finanţarea învăţământului superior ajunge la o sumă record - 5,45 de miliarde de lei.  

”Sigur că echipa Ministerului Educaţiei şi-ar fi dorit creşteri mai mari ale bugetului educaţiei. Însă, aşa cum ştim, Guvernul României trebuie să ţină sub control deficitul bugetar. Vorbim, totodată, despre un buget de tranziţie către o alocare justă pentru acest sector crucial ca importanţă pentru viitorul României, ce se va sprijini pe reformele cuprinse în noul pachet legislativ, în acord cu viziunea România Educată”, a mai transmis ministrul Educaţiei.  

Dezbaterea bugetului în comisii are loc până miercuri, iar depunerea rapoartelor de comisiile reunite pentru buget, finanţe va fi făcută până miercuri, ora 10.00.  

Plenul reunit pentru a dezbate şi vota pe articole proiectele va avea loc miercuri, de la ora 13.00, iar joi va fi dat votul final.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.