Preşedintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, anunţă, vineri, că a transmis ministrului Economiei, Florin Spătaru (PSD), nemulţumirile operatorilor din sectorul HoReCa legate de noile prevederi ale meniurilor. Parlamantarul susţine că obligativitatea de a da foarte multe detalii, poate duce la dispariţia restaurantelor gourmet şi obligă restaurantele cu reţete tradiţionale să îşi divulge secretele culinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Săptămâna aceasta m-am adresat ministrului Economiei, domnului Florin Marian Spătaru, pentru a transmite mesajul operatorilor HoReCa din judeţul Buzău, cu privire la consecinţele suportate de aceştia în urma introducerii obligativităţii de a preciza în meniuri ingredientele folosite în bucătărie, numărul de E-uri sau valoarea nutriţională”, a scris, vineri, pe Facebookm deputatul Gabriel Avrămescu.

Liderul PNL Buzău s-a întâlnit, în luna martie, cu mai mulţi operatori economici din domeniul HoReCa cu care a discutat despre problemele cu care se confruntă  în activitatea pe care o desfăşoară.

Printre aceştia s-au numărat şi mai mulţi proprietari de pensiuni şi deţinători de puncte gastronomice locale care s-au plâns de noile prevederi legale care li s-au impus.

”Mesajul transmis în atenţia preşedintelui ANPC, domnul Horia Constantinescu, scoate în evidenţă nemulţumirea operatorilor economici din domeniul alimentaţiei publice cu privire la ordinul emis de ANPC”, a mai transmis liberalul.

Potrivit acestuia, ordinul ANPC, printre altele:

- poate duce la dispariţia restaurantelor gourmet

- obligă diverse restaurante, cu reţete tradiţionale, să îşi divulge secretele culinare

- limitează posibilitatea antreprenorilor din domeniul HoReCa de a fi creativi, originali, de a prepara mâncăruri sezoniere, timpul acestora fiind ocupat cu platforme de calculat calorii sau cheltuieli cu analizarea fiecărui fel de mâncare

- afectează segmentul Punct Gastronomic Local şi comunităţile slowfood

”În plus, trebuie luat în considerare faptul că vorbim despre o industrie puternic afectată de pandemie, care trebuie sprijinită pentru a-şi reveni mai rapid, fără a fi împovărată cu noi reglementări birocratice”, consideră deputatul buzoian.

La data de 15 martie 2023 a intrat în vigoare ordinul ANPC nr 201/2022 privind furnizarea de informaţii la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unităţile şi restaurantele colective care stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la datele referitoare la produsele finite/ mâncărurilor preparate şi/ sau oferite spre comercializare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.