Liderii PSD, reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) la Băile Herculane, analizează vineri măsurile din programul de guvernare despre care spun că le-au realizat în cele zece luni de guvernare. Printre acestea: creşterea salariilor în sectorul public cu 21,2% prin majorarea fondului de salarii cu 9,9 miliarde de lei, creştere economică de 7%, scăderea datoriei guvernamentale şi a deficitului bugetar. În documentul prezentat CExN nu se precizează însă nimic despre devalorizarea record a monedei naţionale, despre creşterea dobânzilor la credite sau despre tăierea masivă a banilor de la investiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit evaluării făcute de PSD, o serie de obiective au fost realizate, ba chiar depăşite în primele zece luni de guvernare.

Astfel, deşi PSD a promis o creştere economică de 5,5%, aceasta a ajuns la 7%. Deşi au estimat o valoare a Produsului Intern Brut (PIB) de 815 miliarde de lei, aceasta a atins suma de 842 miliarde de lei. De asemenea, datoria guvernamentală, estimată a fi scăzută la 39% din PIB, a ajuns de fapt la 37,4%, iar deficitul bugetar a atins procentul de 2,96% din PIB.

România, mai arată PSD, se află în top 5 mondial la capitolul creştere economică, cu peste 7%.

Social democraţii mai susţin că au crescut veniturile bugetare cu mai mult de 20 de miliarde de lei, de la 187,5 miliarde în ianuarie – octombrie 2016, la 207,5 miliarde în aceeaşi perioadă a anului curent, iar gradul de absorbţie al fondurilor europene a atins procentul de 9%.

În ceea ce priveşte realizarea obiectivelor sociale din programul de guvernare, PSD susţine că a crescut salariile în sectorul public cu 21,2%, deşi îşi propusese să le majoreze cu 20%. Astfel, PSD arată cum în perioada ianuarie – octombrie 2016 fondul de salarii în sectorul bugetar era de 46,5 miliarde de lei, ca în aceeaşi perioadă a anului 2017 acesta să ajungă la 56,4 miliarde. Concluzia social-democraţilor este că astfel, salariile din sectorul bugetar au fost majorate cu 21,2%, diferenţa dintre fondul de salarii din 2016 şi cel din 2017.

La fel, mai susţin aceştia, în primele zece luni de guvernare PSD au crescut cu 266.471 numărul de contracte de muncă full time, salariul minim a fost stabilit la 1.450 lei, punctul de pensie a ajuns la 1.000 de lei, iar pensia minimă garantată la 520 de lei.

Social-democraţii mai arată şi că puterea de cumpărare a salariaţilor a crescut de la 12% la 12,6%, iar a pensionarilor a ajuns de la 6,7% la 14,6%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.