Liberalul Vlad Pufu afirmă, referindu-se la scandalul substanţelor utilizate pentru a grăbi coacerea legumelor, că instituţiile din subordinea ministrului social-democrat al Agriculturii Petre Daea sunt anchilozate, că nu ne putem baza pe Ministerul Agriculturii că ceea ce consumăm zilnic din pieţe este sigur din punct de vedere alimentar, el considerând că era absolut necesar ca a doua zi după ancheta poliţiei să existe un punct de vedere explicativ, tehnic, cu privire la acest caz. rewacîia sa vine după ce ministrul Daea a avertizat că agricultorii care vor scoate la vânzare legume coapte forţat, cu ajutorul substanţelor chimice, nu vor mai beneficia de subvenţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Timp de aproape o săptămână, instituţiile statului – Direcţia Agricolă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia Fitosanitară – nu au reuşit să lămurească dacă există legume compromise, ca urmare a tratării excesive cu fertilizanţi, în solariile legumicultorilor sau, mai grav, ajunse deja în circuitul comercial. Mă aşteptam ca a doua zi să avem controale şi o concluzie rapidă. Situaţia trebuie urgent lămurită întrucât loveşte în încrederea consumatorului şi compromite întreaga activitate a legumicultorilor cinstiţi”, afirmă Pufu.
El susţine că instituţiile responsabile prelevează, prin eşantionare, 18 probe de la 900 de producători, adică doar 2%, iar puţinele probe care sunt prelevate au rezultatele în două săptămâni, când loturile de produse sunt deja în comerţ sau consumate.
În opinia sa, ”instituţiile din subordinea ministrului Daea sunt anchilozate”.
”Pe scurt, nu ne putem baza pe Ministerul Agriculturii că ceea ce consumăm zilnic din pieţe este sigur din punct de vedere alimentar. Era absolut necesar ca a doua zi după ancheta poliţiei să existe un punct de vedere explicativ, tehnic, cu privire la acest caz. Este urgent nevoie de teste rapide în pieţe, dar soluţiile nu trebuie să vină de la noi, ci de la specialişti! Ca să reziste politic programul Tomata al domnului Daea, nu trebuie să ne întrebăm cum ajung legumele şi fructele atât de timpuriu pe pieţele noastre? Retoric, bineînţeles”, conchide senatorul liberal.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi de poliţişti într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

În acest caz, continuă cercetările pentru producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.