Liberalul Florin Roman propune propune modificarea Legii privind executarea pedepselor, astfel încât deţinuţii să aibă dreptul şi obligaţia de a munci, în funcţie de calificare şi de starea de sănătate, precum şi dreptul şi obligaţia de a urma cursurile învăţământului general obligatoriu. acestea vor deveni şi criterii de evaluare în vederea liberării condiţionate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dintre cei peste 20.000 de deţinuţi aflaţi în custodia sistemului penitenciar românesc, majoritatea au capacitatea de muncă păstrată. În contextul actual al deficitului de forţă de muncă, 15-17.000 de oameni, cu preponderenţă tineri, de vârstă activă, reprezintă o resursă importantă care nu trebuie ignorată şi care se poate valorifica mult mai bine. Pe de altă parte, cu toţii ne dorim o societate cu moralitate corectă. Apreciem, astfel, că sub aspect moral, prin muncă, deţinutul poate compensa, într-o anumită măsură, greşelile pe care le-a săvârşit faţă de societate şi care l-au adus în spatele gratiilor”, argumentează parlamentarul liberal în expunerea de motive a propunerii legislative de modificare şi completare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Deputatul PNL propune modificarea articolului referitor la dreptul la muncă, articol care, în forma actuală, are următorul conţinut: ”Persoanelor condamnate li se poate cere să muncească, în raport cu tipul regimului de executare, ţinându-se seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora”.

În varianta modificată, articolul ar urma să prevadă că ”(1) Persoanele condamnate au dreptul şi obligaţia de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ţinându-se seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora. (2) Administraţia locului de detenţie întreprinde demersurile necesare pentru identificarea posibilităţilor de a asigura folosirea la muncă a unui număr cât mai mare de deţinuţi.”

În mod similar va fi modificat şi articolul 79, privind dreptul la învăţământ, care în prezent are următoarea formă: ”Persoanele condamnate pot participa, în funcţie de posibilităţile penitenciarului, la cursuri de instruire şcolară sau universitare, în condiţiile protocolului de colaborare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, ţinându-se cont de nevoile prioritare de intervenţie identificate, de starea de sănătate, de tipul regimului de executare şi de măsurile de siguranţă aplicate”.

Conform propunerii lui Florin Roman, forma modificată va fi: ”Persoanele condamnate au dreptul şi obligaţia de a urma cursurile învăţământului general obligatoriu, în funcţie de posibilităţile penitenciarului, în condiţiile protocolului de colaborare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, ţinându-se cont de nevoile prioritare de intervenţie identificate, de starea de sănătate, de tipul regimului de executare şi de măsurile de siguranţă aplicate. Administraţia locului de detenţie întreprinde demersurile necesare pentru organizarea şi desfăşurarea cursurilor învăţământului general obligatoriu”.

În egală măsură va fi completat şi articolul 81, referitor la obligaţiile persoanelor condamnate, cu următoarele prevederi: ”„c1) să muncească în acord cu calificarea, deprinderile, aptitudinile, vârsta, starea de sănătate, indiferent de regimul de prestare a muncii; c2) să participe şi să îndeplinească obiectivele programelor şi activităţilor specifice în situaţia în care au fost identificate de specialiştii din penitenciar cu probleme legate de consumul de alcool sau droguri ori dacă sunt condamnaţi în urma săvârşirii de infracţiuni sexuale şi /sau cu violenţă”, precum şi ”„d1) să participe şi să îndeplinească obiectivele cursurilor de şcolarizare.”

Aceste modificări atrag şi modificarea articolului referitor la procedura de acordare a liberării condiţionate şi criteriile pentru acordarea acesteia.

Vor fi introduse astfel drept criterii: „f) disponibilitatea persoanei condamnate de a munci; g) disponibilitatea persoanei condamnate de a participa şi de a îndeplini obiectivele demersurilor de reintegrare socială recomandate;h) disponibilitatea persoanei condamnate de a participa şi de a îndeplini obiectivele cursurilor de şcolarizare.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.