Liberalii au insistat, în şedinţa coaliţiei, pentru păstrarea unor propuneri din Legile educaţiei în varianta actuală, între acestea fiind cele care vizează triplarea bugetului pentru burse, introducerea de ”zone prioritare de educaţie”, extinderea învăţământului dual la postliceal şi universitar, afirmă surse politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Surse politice afirmă că PNL vrea ca unele prevederi din Legile educaţiei să fie păstrate în forma în care au fost propuse de ministrul Ligia Deca.
 
Una dintre prevederile pentru care liberalii insistă este, conform surselor, aceea care are în vedere triplarea bugetului pentru burse, urmând a creşte numărul beneficiarilor. De asemenea, se doreşte păstrarea propunerii prin care cadrele didactice din şcolile situate în zone defavorizate să primească o primă de instalare, neimpozabilă, în valoarea a cinci salarii minime brute pe ţară, dacă îşi asumă însă că vor preda acolo cel puţin timp de cinci ani şcolari.
 
Tot pentru facilitarea accesului la educaţie, liberalii vor să menţină propunerea de introducere a unor ”zone prioritare de educaţie”.
 
O altă prevedere care se doreşte a fi păstrată în forma propusă de Ligia Deca este cea prin care angajatorii care înfiinţează unităţi de educaţie timpurie (pentru copii cu vârsta până la şase ani), pentru copiii propriilor angajaţi pot beneficia de facilităţi precum deducerea parţială din obligaţiile la buget.
 
De asemenea, liberalii vor menţinerea propunerii prin care să existe calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute şi acceptate pe piaţa muncii, dar şi a celei privind extinderea învăţământului dual în ciclurile postliceal şi universitar.
 
Alte prevederi care se doresc a-şi menţine forma se referă la programul ”Masa sănătoasă”, de care să beneficieze un milion de copii, şi la posibilitatea ca Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, să organizeze unităţi de învăţământ de tip ”şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română. 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.