Consilierul prezidenţial Leonard Orban a afirmat duminică, la împlinirea a 10 ani de la aderarea României la UE, că ţara noastră a fost subiectul unor transformări majore în beneficiul românilor, iar direcţia pe care merge este una benefică şi ne va permite în continuare să ne consolidăm ca stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Aniversăm 10 ani de la aderarea României la UE. În această perioadă, România a fost subiectul unor transformări majore. După părerea mea, toate în beneficiul cetăţenilor români. Am avut şansa să contribui, într-o oarecare măsură, la aderarea României la UE. Am fost negociator adjunct, apoi negociator şef. Dacă mă uit acum retrospectiv, îmi dau seama că într-o serie întreagă de domenii am realizat mai mult decât ne aşteptam să realizăm la acel moment”, a precizat Orban, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Consilierul prezidenţial a reamintit faptul că a fost primul comisar european din partea României, precum şi ministru al Afacerilor Europene.

“Am avut onoarea să fiu primul comisar român în istoria UE. Am fost de asemenea ministru al Afacerilor Europene. În această calitate am putut să gestionez o serie întreagă de dosare în care România a putut să influenţeze decizia la nivel european. O să vă dau un singur exemplu, bugetul pentru perioada 2014 – 2020, bugetul UE, unde România a reuşit să obţină nu numai sume consistente pentru dezvoltare atât pentru politica de coeziune, cât şi pentru politica agricolă comună, dar şi a reuşit să obţină nişte soluţii favorabile pentru accelerarea şi consolidarea absorbţiei fondurilor europene”, a subliniat Leonard Orban.

În încheierea mesajului, fostul comisar european a susţinut că “direcţia pe care merge (România n.r.) este una benefică, este una care ne va permite în continuare să ne consolidăm ca stat şi va permite cetăţenilor români să fie din ce în ce mai prosperi şi din ce mai siguri şi mai optimişti cu privire la viitorul lor. ”

Leonard Orban a fost primul comisar european din partea României în perioada 2007 – 2010, el îndeplinind funcţia de membru al Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul multilingvismului. 

România sărbătoreşte, duminică, zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană. 

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007, odată cu Bulgaria. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din anul 2003 şi confirmată la Bruxelles, în iunie 2004. România şi Bulgaria au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005.

Aderarea României la UE a avut loc după 12 ani de la formularea solicitării oficiale de intrare în UE. Negocierile de aderare cu România au început în februarie 2000 şi s-au încheiat în decembrie 2004, când a fost confirmată data aderării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.