Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea pentru completarea articolului 7 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, transmite Administraţia Prezidenţială. Actul normativ prevede că acţiunile şi cererile care se referă la despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale ce decurg din vătămări ale integrităţii fizice şi psihice sunt taxate cu 100 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice se taxează cu 100 lei”, prevede proiectul de lege adoptat decizional pe 24 februarie de Camera Deputaţilor. 

Iniţiativa legislativă aparţie deputaţilor PNL Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa care arată în expunerea de motive că: „Este unanim acceptat că dreptul de acces la justiţie nu poate fi un drept absolut, ci unul care poate implica limitări, cât timp acestea sunt rezonabile şi proporţionale cu scopul urmărit. Or, faţă de aprecierile persoanei vătămate, care pot fi subiective, limitările sunt date de hotărârile pronunţate de instanţele de judecată, singurele abilitate să judece, potrivit principiului proporţionalităţii şi a altor principii de drept, care este importanţa şi valoarea drepturilor lezate”.

Iniţiatorii mai spun că: „Întrucât în actuala legislaţie privind taxele judiciare de timbru este reglementat accesul la justiţie pentru acţiunile privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice prin plata unei taxe de 100 lei, considerăm că prejudiciile cauzate prin vătămările aduse integrităţii fizice şi/sau psihice ale persoanelor au o însemnătate cel puţin egală cu cele dintâi menţionate, astfel încât se impune, cu necesitate, ca acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice trebuie să fie taxate cel mult similar, respectiv cu 100 de lei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.