Companiile beneficiază de credit fiscal atunci când plătesc serviciile de educaţie timpurie pentru copiii angajaţilor, într-un cuantum de cel mult 1500 lei pe lună. Această sumă poate fi scăzută de angajator din impozitul datorat statului, a anunţat viceliderul deputaţilor UDMR, Szabó Ödön, după ce Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, în favoarea adoptării proiectului de lege elaborat de UDMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Szabó Ödön, iniţiatorul actului normativ, a precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că s-a ajuns la finalul unei proceduri legislative care a durat aproape 2 ani.

Legea a fost elaborată de UDMR după o serie de consultări cu sectoarele de afaceri din Transilvania şi România.

”Legea introduce două modificări importante: creditul fiscal de 1.500 de lei pentru întreprinderi şi o reducere a bazei de impozitare pentru companii dacă acestea investesc în învăţământul dual liceal sau universitar. Acesta din urmă înseamnă că firmele pot deduce din baza lor de impozitare şi costurile formării practice în cadrul companiilor, pe lângă educaţia teoretică, iar acest lucru îl pot face nu numai la nivelul învăţământului secundar, ci şi în cazul învăţământului universitar. Propunerea noastră se concentrează pe încurajarea agenţilor economici şi pe educaţia duală axată pe practică, ale cărei costuri pot fi, astfel, deduse din baza de impozitare”, a transmis Szabó Ödön. 

Potrivit legii elaborate de UDMR, companiile pot acoperi costurile educaţiei timpurii ale copiilor angajaţilor până la suma de 1.500 de lei pe lună. Un element important al legii este faptul că acest credit fiscal - în cazul educaţiei pentru creşă şi grădiniţă – poate fi aplicat nu numai impozitului pe venit, ci şi impozitului pe venitul personal, cotei TVA şi altor accize care trebuie plătite statului de companie.

”Noua reglementare este avantajoasă pentru operatorii economici, dar şi pentru stat deoarece încurajează mamele să se întoarcă la locul de muncă, iar cuantumul unei indemnizaţii de 85% pentru creşterea copilului este de aproximativ 1.800 de lei -  calculat la valoarea unui salariu mediu -, însă, conform noii prevederi, statul va trebui să renunţe la un impozit de numai 1.500 de lei, pentru încurajarea educaţiei timpurii”, a transmis UDMR.

”Un alt aspect care trebuie luat în considerare este că statul român nu poate asigura suficiente locuri în creşe şi grădiniţe pentru a satisface numărul mare de cereri, însă, datorită prevederilor favorabile oferite de noua lege, companiile şi corporaţiile mai mari îşi pot înfiinţa chiar propriile creşe, din aceste sume, dacă este necesar şi situaţia o impune”,  a adăugat deputatul UDMR, Szabó Ödön.

Legea se află în curs de promulgare şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.