Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru ratificarea Acordului privind spaţiul aerian comun dintre Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Ucraina, pe de altă parte, semnat la Kiev, la 12 octombrie 2021, informează Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului a mai promulgat legea pentru ratificarea Acordului dintre România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Bucureşti la 19 mai 2022.

Preşedintele Iohannis a semnat şi decretul de promulgare a legii pentru modificarea şi completarea art. 13 din legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie şi decretetul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea art. 12 din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

Preşedintele României a promulgat şi Legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene.

Actul normativ are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri pentru a stimula elevii care obţin performanţe şcolare la olimpiadele naţionale prin majorarea cuantumului stimulentelor financiare, reglementarea posibilităţii ca şi elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar particular să beneficieze de bursă de performanţă, asigurarea unui cadru legal optim pentru buna desfăşurare a olimpiadelor şcolare naţionale, prin stabilirea unui cuantum de 200 de lei/zi/participant pentru finanţarea organizării acestora, finanţarea făcându-se de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

De asemenea, a fost vizată crearea cadrului legal astfel încât autorităţile administraţiei publice locale să poată acorda, din bugetele proprii, premii pentru elevii care au obţinut performanţe deosebite la olimpiade naţionale şi internaţionale şi la concursuri şi competiţii naţionale şi internaţionale. La nivelul învăţământul superior vor fi create condiţiile necesare pentru ca universităţile româneşti să poată desfăşura procesul de învăţământ în format online cu respectarea standardelor de calitate, valorificând componenta de digitalizare, a metodelor didactice alternative de predare-învăţare-evaluare.

Totodată, actul normativ cuprinde unele măsuri privind elevii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, în sensul că, pentru anii şcolari 2022-2023 şi 2023-2024, cetăţenii ucraineni cu statut de elev în sistemul naţional de învăţământ românesc, au dreptul să se înscrie în clasa a- IX-a, fără susţinerea evaluării naţionale, pe locuri speciale, şi peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formaţiune/clasă.

Astfel, conform legii promulgate de către şeful statului care aprobă OUG 69/2022, „cuantumul minim al stimulentelor financiare pentru elevii care obţin performanţe la olimpiadele naţionale este diferenţiat, după cum urmează: a) pentru premiul I - 1.000 de lei; b) pentru premiul al II-lea - 700 de lei; c) pentru premiul al III-lea - 500 de lei; d) pentru menţiuni - 300 de lei”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.