Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care violenţa cibernetică va fi inclusă în categoria violenţei domestice, informează Administraţia Prezidenţială. Actul normativ modifică şi completează Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În sensul prezentei legi, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”, explică actul normativ promulgat de şeful statului. 

De asemenea, este definită şi noţiunea de violenţă cibernetică: „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, 2 publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.”

Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi asigură coordonarea împreună cu alte ministere în raport cu integrarea unei perspective de egalitate între femei şi barbaţi în toate politicile, programele şi cercetarea în domeniul inteligenţei artificiale, pentru a evita potenţialele riscuri ale tehnologiei care perpetuează sexismul, stereotipurile de gen şi violenţa cibernetică, mai arată legea promulgată.

Materiale documentare privind prevenirea, cauzele şi consecinţele violenţei domestice vor fi elaborate şi difuzate de către Ministerul Muncii, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Transporturilor, conform sursei citate.

„Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor prin organismele aflate în coordonare responsabile de prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidente în cadrul infrastructurilor cibernetice, are obligaţia de a efectua demersurile necesare pentru a dezvolta campanii de sensibilizare publică privind violenţa cibernetică şi să ofere asistenţă practică autorităţilor centrale şi locale în prevenirea şi răspunsul la violenţa cibernetică. Împreună cu instituţiile prevăzute la art. 8, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor stabileşte, promovează şi bugetează programe destinate unei game largi de utilizatori, pentru alfabetizare digitală”, potrivit sursei menţionate.

Proiectul de lege amintit a fost adoptat de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pe 10 iunie şi trimis la promulgare preşedintelui României în aceeaşi zi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.