Legea care prevede declasificarea hotărârii CSAT în baza căreia instituţii din justiţie au încheiat protocoale cu SRI a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, care este Cameră decezională, urmând să fie supusă controlului de constituţionalitate şi apoi să fie trimisă la promulgare. Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori interes legitim de efectele produse de documentele desecretizate pot, în termen de 6 luni, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de Lege privind declasificarea unor documente, iniţiat de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi de deputatul PSD Mircea Drăghici are ca obiect de reglementare, conform, site-ului Camerei Deputaţilor, "declasificarea Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi a tuturor documentelor care conţin informaţii clasificate având ca temei această hotărâre, prin derogare de la prevederile art.24 din Legea nr.182/2002".

"De asemenea, se propune ca, de la data intrării în vigoare a legii, declasificarea să opereze de drept, fără nicio altă procedură, iar informaţiile să fie de interes public. Totodată, persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute, să poată, în termen de 6 luni, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit", se arată în tabelul cu lista proiectelor supuse miercuri votului final al deputaţilor.

Camera Deputaţilor esre Cameră decizională. Legea se afla în control al Constituţionalităţii, după care va merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.