Centenarul Marii Uniri ar putea fi o ocazie bună pentru soluţionarea relaţiei româno-maghiare, consideră preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, care a participat sâmbătă, la Băile Tuşnad, în ultima zi a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, în cadrul forumului susţinut împreună cu premierul ungar Viktor Orbán, transmite MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit sursei citate,  László Tőkés a afirmat că situaţia maghiarilor transilvăneni nu este rezolvată nici acum, la aproape 100 de ani de la ceea ce el a numit anexarea Transilvaniei la România, starea de fapt fiind mai mult sau mai puţin similară şi în restul teritoriilor pierdute.

Sărbătorirea Centenarului se bazează mai ales pe clişee naţionaliste, naţional-comuniste, elementul central fiind cultivarea imaginii tradiţionale a inamicului maghiar, a spus politicianul.

Acesta a precizat că nu are nicio îndoială că “strategia naţională pan-românească tradiţională post-Trianon, care se orientează către asimilarea, suprimarea şi distrugerea maghiarilor”, a rămas în vigoare şi în continuare, fără nicio schimbare.

Afirmaţia potrivit căreia “în România, problema minorităţilor a fost soluţionată în mod exemplar”, frecvent folosită la Bucureşti, László Tőkés a atribuit-o faptului că doctrina de tip ceauşist persistă, notează MTI.

În opinia sa, este regretabil că Uniunea Europeană se concentrează pe “drepturile omului privind musulmanii care ne invadează” şi nu se ocupă aproape deloc de minorităţile autohtone, aflându-se ea însăşi pe o cale a unui curs politic oarecum anti-maghiar.

Citându-l pe Viktor Orbán, el a declarat că trebuie încercat imposibilul ca, prin confruntarea cu anti-maghiarismul, printr-o luptă acerbă şi cu o înţelepciune politică adecvată, să se realizeze un progres şi o schimbare în domeniul politicii naţionale şi minoritare atât în Europa, cât şi în Bazinul Carpatic şi în Transilvania.

László Tőkés şi-a repetat apoi declaraţia pentru care i-a fost retras ordinul “Steaua României”: “În această privinţă trebuie să ne putem baza pe rolul protector al Ungariei, aşa cum o fac fraţii noştri maghiari din Ucraina Subcarpatică", scir MTI.

László Tőkés şi-a exprimat părerea conform căreia, Centenarul Marii Uniri ar fi o ocazie bună pentru a rezolva problema maghiarilor transilvăneni şi pentru reconcilierea româno-maghiară.

“Comuniştii care s-au întors la putere în perioada de graţie de după 1989 au anulat acest lucru, acum ar fi timpul să încercăm din nou”, a afirmat europarlamentarul.

Aşa cum pentru politica naţională maghiară, Ungaria se află pe primul loc, trebuie recunoscută dorinţa similară a naţiunii române, a spus politicianul maghiar.

“Suveranitatea naţiunilor noastre nu poate fi pusă sub semnul întrebării, aşa cum este incontestabil şi dreptul la autonomie al maghiarimii din Transilvania, respectiv al Ţinutului Secuiesc”, a afirmat László Tőkés.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.