Preşedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea anexei nr. 2.11. la Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Prezidenţială precizează că la data de 14 octombrie 2023, Parlamentul a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea anexei nr. 2.11. la Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Potrivit articolului unic al legii criticate, anexa nr. 2.11 la Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 30 martie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta lege.

”Anexa nr. 2.11 este intitulată „Datele de identificare a suprafeţelor minime de teren, din domeniul public al statului, aflate în administrarea Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, indispensabile activităţii de cercetare-dezvoltare- inovare şi multiplicării materialului biologic”. Aceasta cuprinde lista terenurilor aflate în diferite categorii de folosinţă din domeniul public al statului, pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Harghita, precizează comunicatul.

”Apreciem că prin conţinutul său normativ, această soluţie legislativă contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (5), art. 136 şi art. 147 alin. (4) din Constituţie”, transmite Administraţia Prezidenţială.

În sesizare se precizează că ”schimbarea regimului juridic al unor terenuri, chiar al celor care se bucură de un regim juridic special reglementat de Legea nr. 45/2009, nu poate fi făcută prin simpla modificare a suprafeţelor şi a localizării terenurilor înscrise în anexele legii, în absenţa unor norme care să identifice în mod clar acele terenuri şi operaţiunile juridice cărora sunt supuse”.

”O astfel de modalitate de legiferare contravine principiului securităţii juridice şi lipseşte legea de previzibilitate şi claritate, contrar exigenţelor privind calitatea legii dezvoltate de Curtea Constituţională prin raportare la art. 1 alin. (5) din Constituţia României (..) Din analiza expunerii de motive, observăm că suprafeţele indicate în cuprinsul acesteia nu sunt identificate şi nici localizate pe teritoriul unor localităţi, iar, din analiza modificărilor cuprinse în anexa nr. 2.11, acestea nu corespund cu cele prezentate în cuprinsul instrumentului de motivare”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele arată în sesizare că, chiar şi în situaţia unor identificări eronate ale terenurilor în cuprinsul Anexei nr. 2.11, ”intervenţia legislativă necesita un text de lege care să detalieze fiecare operaţiune asupra regimului juridic al fiecărui teren vizat de modificările propuse”.

”În absenţa unui astfel de text, efectele juridice ale modificărilor aduse Anexei nr. 2.11 sunt incerte, neclaritatea având impact direct asupra dreptului de proprietate publică”. Aşa cum s-a reţinut şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, forţa juridică a anexelor Legii nr. 45/2009, egală cu cea a actului de bază, nu justifică instituirea unor soluţii normative cu caracter de noutate exclusiv prin cuprinsul acestora, în absenţa unui temei-cadru în lege. O astfel de modalitate de legiferare este lipsită de precizie şi claritate, de natură să creeze confuzie cu privire la regimul juridic aplicabil bunurilor imobile vizate, contrară dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, în componenta referitoare la calitatea legilor (Decizia nr. 366/2022, par. 41), se precizează în document.

”Totodată, prin raportare la aspectul transmiterii greşite a unor terenuri de către ADS, este neclar regimul juridic al terenurilor pentru care a fost schimbată categoria de folosinţă, respectiv o suprafaţă de păşune de 24 ha, aflată în administrarea ICDCRM Miercurea-Ciuc din localitatea Joseni, împărţită între 14 ha de teren introdus în categoria terenuri arabil, respectiv 10 ha de teren introdus în categoria „neproductiv”, respectiv o suprafaţă de teren de 12,22 ha aflată în comuna Sânsimion, căreia i se schimbă categoria de folosinţă din fâneaţă în teren arabil.

Astfel, este neclar dacă respectivele suprafeţe de teren rămân în continuare în domeniul public al statului, situaţie în care sunt incidente dispoziţiile din Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, precum şi regula prevăzută de art. 5 alin. (2) din acest act normativ, potrivit căreia:

”Se interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor din extravilanul localităţilor”, excepţiile fiind în mod strict şi limitativ prevăzute de lege”, se arată în sesizare.

”În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru modificarea anexei nr. 2.11. la Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare este neconstituţională”, solicită şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.