Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că participarea sa are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, amintind că există o decizie CCR din care rezultă că prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a precizat că şedinţa se va desfăşura în două etape, una referitoare la apărare, politică externă şi ordine publică - domenii indicate expres în Constituţie ca ţinând şi de atribuţiile şefului statului - şi o alta referitoare la probleme economice. Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria după aproximativ o oră de la începerea şedinţei Executivului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "Şedinţa de astăzi va avea loc în două etape: o primă etapă în care vom face referire la cele trei domenii - apărare, ordine publică şi politică externă - şi a doua etapă, care cuprinde actele normativre referitoare la domeniul economic", a anunţat Dăncilă, după ce preşedintele Iohannis afirmse că, potrivit deciziei CCR, prezenţ preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici .limitată în timp.

La începutul şedinţei, Iohannis a explicat xă participarea sa are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, fiind vorba despre atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87, coroborate.

Dăncilă s-a referit exclusiv la atribuţiile prevăzute de articolul 87.

Articolul 80 din Constituţie stabileşte că:

"(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate."

Articolul 86 prevede că Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

Conform articolului 87, "preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii" şi că "preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă".

UPDATE - "Participarea mea are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, este vorba despre atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87, coroborate. Aceste chestiuni au mai fost discutate în România. Există o clarificare, o decizie a CCR din 2007 pe acestă speţă, care se referă la aceleaşi articole din lege, care spun foarte clar că preşedintele României poate să participe oricând, la orice şedinţă de Guvern", a precizat şeful statului.

"Prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată, nici limitată în timp. În Acest sens, voi participa astăzi la şedinţa dumnevoastră de guvern", a anunţat Iohannis.

El a spus că prezenţa sa la şedinţă ar trebui interpretată în cheia unei colaborări obligatorii.

"Vreau să interpretaţi prezenţa mea în cheia unei colaborări obligatorii între noi, având în vedere că ne pregătim pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie, iar mâine vom prelua în mod simbolic preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Avem - cred că nu e nicio problemă să recunoaştem - multe divergenţe în foarte multe domenii, dar într-o chestiune de mare interes naţional cum e preşedinţia Consiliului Uniunii Euroepen nu putem să ne permitem să nu colaborăm. (...) Pentru România nicio altă variantă nu este bună. Se aşteaptă de la noi poziţii clare, poziţii corecte, poziţii transparente şi în niciun caz nu se aşteaptă o divergenţă între noi", a spus şeful statului.

El a subliniat că atunci când participă la şedinţa de Guvern o prezidează.

"Ca să nu apară interpretări sau aşteptări care nu au suport constituţional, vreau să subliniez că atunci când particip la şedinţa de Guvern prezidez şedinţa de Guvern, decizia, dar şi răspunderea asupra punctelor în discuţie la şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei prim ministru. (...) Cred că putem să avem o întâlnire instituţională corectă", a mai spus Iohannis.

- Anterior, premierul Dăncilă a spus că Executivul va discuta în prezenţa preşedintelui subiectele care, potrivit Constituţiei, intră în sfera de competenţă a acestuia: politică externă, ordine publică.

Este pentru a doua oară când preşedintele participă la şedinţa de Guvern, prima dată fiind în mandatul lui Sorin Grindeanu, în 18 ianuarie 2017, tot pe fondul scandalului legat de adoptarea unor acte normative privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

Miercuri, după două zile în care preşedintele şi premierul şi-au făcut cunoscute prin scrisori punctele de vedere referitoare la prezenţa şefului statului la şedinţele de Guvern, Executivul a făcut publică ordinea de zi a şedinţei, care conţine două ordonanţe de urgenţă referitoare la finanţare unor cheltuieli în domeniul sănătăţii şi la acţiuni de informare în domeniul politicilor privind agricultura, proiexte de gotărâri, memorandumuri şi ouncte de vedere referitoare la proiecte de lege. Fiecare proiect este însoţit de link-ul către document şi de precizarea că "Proiectele de acte normative şi documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor  din cadrul şedinţei Guvernului României".

Pe ordinea de zi s-ar putea afla şi OUG privind Codul Fiscal, criticată de şeful statului, dar şi de mediul de afaceri.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.