Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Programului Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil şi modificarea art. 51 alin. (31) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care prevede punerea în siguranţă, anual, a unui număr de 100 de monumente istorice aflate în stare avansată de degradare de la nivelul tuturor judeţelor României şi a municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea instituie programul naţional multianual – Programul Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil, denumit în continuare PNSP, gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului, având ca obiectiv punerea în siguranţă, anual, a unui număr de 100 de monumente istorice aflate în stare avansată de degradare de la nivelul tuturor judeţelor României şi a municipiului Bucureşti.

PNSP este finanţat din sumele alocate prin aplicarea dispoziţiilor art. 51 alin. (31) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit legii, în luna septembrie a fiecărui an, Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului publică, pe paginile de internet proprii, lista privind atribuirea proiectelor ce vor fi finanţate prin PNSP în următorul an.

Lista este întocmită de Direcţia de Patrimoniu Cultural şi cuprinde cel puţin două monumente istorice pentru fiecare judeţ şi cel puţin patru pentru municipiul Bucureşti.

Locurile rămase neatribuite, până la concurenţa numărului 100, se împart între judeţele care ocupă primele 14 poziţii din Lista monumentelor istorice după numărul de monumente. În judeţele în care vor fi mai puţin de 2 aplicanţi eligibili, locurile vor fi redistribuite celorlalte judeţe după numărul de monumente istorice din Lista monumentelor istorice, câte un monument pentru fiecare judeţ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.