Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Aviaţiei în care arată că Forţele Aeriene Române, cu profesionalism şi implicare totală, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns, asigurând astfel securitatea spaţiului aerian al României şi al celui aliat. Şeful statului mai arată că noul mediu de securitate de pe Flancul Estic al Alianţei impune promovarea unor structuri militare cu un grad ridicat de operaţionalizare, înzestrate cu mijloace moderne şi capabile să reacţioneze în timp scurt, iar în acest sens, se află în derulare programe de înzestrare care să permită creşterea eficienţei în operaţiunile militare, iar modernizarea Forţelor Aeriene va continua prin achiziţionarea unui număr suplimentar de aeronave F-16, care vor constitui o capabilitate operaţională aeriană de tranziţie către aeronavele F-35, de ultimă generaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, celebrată odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pe 20 iulie, este un bun prilej de a-i omagia pe cei care au servit sau servesc cu dăruire, curaj şi abnegaţie aviaţia română, civilă sau militară. În această zi, îi comemorăm, cu profundă recunoştinţă şi preţuire, pe toţi aviatorii care au făcut sacrificiul suprem în serviciul „aripilor româneşti”. Totodată, îi omagiem astăzi şi pe pionierii aviaţiei româneşti - Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli - precum şi pe toţi cei care, prin devotament şi implicare, au contribuit la creşterea prestigiului aeronauticii româneşti la nivel internaţional”, spune preşedintele în mesaj. 

Klaus Iohannis arată că celor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în cadrul Aviaţiei Române şi al Forţelor Aeriene le revine misiunea nobilă de a continua şi onora eforturile înaintaşilor, într-un context de securitate complicat.

”Forţele Aeriene Române au parcurs un amplu proces de modernizare şi consolidare, fiind astăzi o categorie de forţe omogenă, dinamică şi suplă, capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni: asigurarea suveranităţii spaţiului aerian naţional, participarea la exerciţii şi misiuni de luptă în context aliat, executarea transporturilor aeriene, inclusiv a celor cu caracter umanitar, participarea la limitarea şi înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale sau ale altor situaţii de urgenţă”, spune preşedintele României. 

”Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene, traversăm o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere al securităţii regionale şi euro-atlantice. Invadarea militară a Ucrainei de către Federaţia Rusă a schimbat semnificativ realitatea strategică din regiunea Mării Negre. Rolul României în acest context este semnificativ. Ca stat de frontieră al NATO şi al Uniunii Europene, ţara noastră are misiunea de a reacţiona cu rapiditate la provocările militare de securitate din regiune. Cu profesionalism şi implicare totală, Forţele Aeriene, împreună cu structuri similare aliate, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns, asigurând astfel securitatea spaţiului aerian al României şi al celui aliat”, afirmă şeful statului. 

Preşedintele precizează că ”noul mediu de securitate de pe Flancul Estic al Alianţei impune promovarea unor structuri militare cu un grad ridicat de operaţionalizare, înzestrate cu mijloace moderne şi capabile să reacţioneze în timp scurt”. 

”În acest sens, se află în derulare programe de înzestrare care să permită creşterea eficienţei în operaţiunile militare, iar modernizarea Forţelor Aeriene va continua prin achiziţionarea unui număr suplimentar de aeronave F-16, care vor constitui o capabilitate operaţională aeriană de tranziţie către aeronavele F-35, de ultimă generaţie”, spune Iohannis. 

”Dragi aviatori şi membri ai Forţelor Aeriene, Vă mulţumesc pentru profesionalism şi spiritul de sacrificiu! Dumneavoastră faceţi spaţiul aerian românesc mai sigur şi contribuiţi la securitatea frontierelor aeriene ale României, Uniunii Europene şi NATO. Vă îndemn să vă pregătiţi continuu şi să daţi dovadă de aceeaşi dăruire şi devotament în toate misiunile pe care le primiţi. Vă doresc multă sănătate şi succes!”, mai spune preşedintele în mesaj. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.