Preşedintele Klaus Iohannis, a adresat, marţi, un mesaj Organizaţiei Europa Nostra şi participanţilor la Gala premiilor patrimoniului European. ”Eveniment organizat chiar în aceste condiţii excepţionale, este o dovadă a angajamentului nostru pentru protejarea şi punerea în valoare a moştenirii culturale, a respectului pentru cultura care ne uneşte şi dă sens vieţii noastre”, a afirmat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Gala premiilor patrimoniului European, eveniment organizat chiar în aceste condiţii excepţionale, este o dovadă a angajamentului nostru pentru protejarea şi punerea în valoare a moştenirii culturale, a respectului pentru cultura care ne uneşte şi dă sens vieţii noastre. Manifestarea Europa Nostra din acest an este cu atât mai emoţionantă pentru noi, cu cât astăzi un proiect românesc, «Ambulanţa pentru monumente», primeşte importantul Premiu al publicului, la scurt timp după ce a fost deja premiat pentru aportul său deosebit la protejarea patrimoniului cultural prin educarea, formarea şi conştientizarea publicului. Felicit iniţiatorii acestui proiect întrucât, prin viziunea lor şi implicarea tinerilor, a specialiştilor, a autorităţilor şi a sponsorilor, în cei 5 ani de existenţă ai Ambulanţei au fost salvate monumente aflate în mare pericol, dar, mai ales, s-a demonstrat viabilitatea unui model de coeziune în jurul valorilor culturale şi al identităţii comunităţilor”, a transmis, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a precizat că ”foarte mulţi cetăţeni europeni au apreciat  proiectul românesc ca o expresie concretă de solidaritate şi un exemplu de valorificare a energiilor civice pe care cultura şi patrimoniul le generează”.

”Astăzi, prin exemplul angajamentului nostru pentru protejarea patrimoniului cultural, reafirmăm că înţelegerea şi asumarea istoriei noastre comune este cea care asigură forţa proiectului european, iar existenţa sa este cea mai bună oportunitate de a valorifica diversitatea noastră culturală. Protejarea patrimoniul nu este o întoarcere spre trecut, dimpotrivă, ea arată ce valori vrem să lăsăm moştenire generaţiilor care ne vor succeda. Viitorul nostru nu poate fi conceput fără dialogul dintre culturi, după cum nu poate prinde contur fără contribuţia creativităţii şi nici fără inspiraţia provenită din operele trecutului. Europa noastră - Europa Nostra - este pentru totdeauna îndatorată culturii sale, celor care o slujesc şi o apară. De aceea proiectul nostru pentru o Europă unită se fundamentează pe mesajele umaniste ale patrimoniului şi pe vitalitatea pe care acesta o transmite societăţii, servind prin aceasta democraţia şi dând substanţă libertăţii”, a mai transmis preşedintele.

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente este câştigător al Premiilor Publicului în cadrul Europa Nostra 2020, după ce a obţinut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetăţeni din întreaga Europă.



 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.