Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, înaintea participării joi la Consiliul European, că se va implica direct pentru a iniţia şi construi o serie de structuri care să să suţină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice. Şeful statului a precizat că schimbările climatice vor fi o temă important pe agenda reuniunii de la Bruxelles.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În câteva minute va începe reuniunea Consiliului European şi vreau să mă refer la o temă extrem de importantă care este prima pe agenda discuţiilor, şi anume combaterea schimbărilor climatice. România este parte a efortului european şi internaţional de combatere a schimbărilor climatice şi pot să vă spun că avem capacitatea de a influenţa din ce în ce mai mult politicile europene în acest domeniu. Cred însă că este nevoie de un angajament ferm, iar eu, ca Preşedinte al României, îmi iau acest angajament pentru următorii ani. Mă voi implica direct pentru a sprijini măsurile şi politicile publice care conduc la un mediu curat, şi aici mă refer în special la reducerea poluării aerului, solului şi apelor ţării noastre, precum şi la reducerea schimbărilor climatice şi la protejarea biodiversităţii. Toate acestea vor avea un efect benefic asupra calităţii vieţii oamenilor”, a declarat Kaus Iohannis. 

Şeful statului a mai spus că România îşi asumă o ţintă europeană de atingere a neutralităţii din punct de vedere al carbonului până în 2050.

„Am spus deja că România îşi asumă o ţintă europeană de atingere a neutralităţii din punct de vedere al carbonului până în 2050 şi susţine – şi asta voi sublinia astăzi - o ţintă ambiţioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Este un gest de responsabilitate pe care suntem obligaţi să-l facem pentru sănătatea noastră şi a generaţiilor viitoare. Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acţiuni concrete, pe termen mediu şi lung, acţiuni cu impact cuantificabil şi real. În acest sens, împreună cu Guvernul, vom elabora politici publice şi vom crea instrumente care să ducă la implementarea lor. Nu avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri şi strategii ambiţioase, dar realiste, pe care să le implementăm şi care să aibă ca efect creşterea calităţii vieţii oamenilor”, a completat Iohannis.

Preşedintele României a adăugat că vor trebui luate acţiuni concrete şi în plan local, nu doar la nivel central pentru a implementa politicile de mediu şi climă în România.

„Mă voi implica direct în iniţierea şi construcţia unor structuri care să susţină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice, şi mă refer aici inclusiv la structuri care să ofere sprijin autorităţilor locale. Ştim foarte bine că deciziile de la nivel central nu sunt suficiente şi nu sunt eficiente fără acţiuni concrete în plan local, iar dacă vrem rezultate, trebuie să ajutăm autorităţile locale. Împreună cu experţii, cu societatea civilă şi cu toţi actorii economici direct implicaţi în implementarea politicilor de mediu şi climă sunt convins că vom reuşi să facem din România un lider în domeniul schimbărilor climatice la nivel regional, european şi chiar internaţional. Acţiunea în domeniul schimbărilor climatice contribuie nu numai la un mediu mai curat – asta este clar. Contribuie la sănătatea noastră, la sănătatea familiilor noastre şi constituie o mare oportunitate de creştere economică. Totodată, putem dezvolta sectoare economice noi - industriale, energetice, agricole, digitale, şi putem racorda economia naţională la economia sustenabilităţii, care se dezvoltă la nivel internaţional, şi de care nu vrem şi nu suntem izolaţi”, a mai explicat şeful statului. 

Acesta a reamintit că „UE ne oferă finanţare pentru a crea şi stimula noi ramuri ale economiei sustenabilităţii prin programe precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Tranziţie Justă”.

„Trebuie să profităm din plin de această oportunitate prin avansarea de proiecte adecvate şi mature, care vor asigura absorbţia de fonduri europene şi vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a României. Pentru a trăi însă într-un mediu curat şi prietenos, pe care să-l lăsăm generaţiilor viitoare, este nevoie de noi toţi, autorităţi şi cetăţeni. Urbanizarea, ritmul cotidian al vieţii noastre au dus în ultimii ani la intensificarea unor obiceiuri prin care am ajuns să producem multe deşeuri şi emisii poluante. Este important să devenim conştienţi de impactul negativ al acestora asupra mediului şi să schimbăm încet, încet aceste obiceiuri. Schimbarea şi adaptarea comportamentului nostru sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor de protecţie a mediului şi prevenirea schimbărilor climatice”, a conchis preşedintele Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.