Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, unde participă la Consiliul european, că a solicitat un plan clar pentru această iarnă, şi o verificare, de ce au crescut preţurile, unde s-a greşit ca să nu se repete şi să se ia măsuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului a arătat că reuniunea Consiliului European are pe agendă în primul rând chestiunea legată de energie, climă şi ceea ce se numeşte green-deal.

 

”Dorinţa noastră de a transforma economiile noastre în economii prietenoase cu mediul, cu emisiuni către zero la orizontul anului 2050. Noi ştim de acasă că avem o problemă cu preţurile la energie, mai ales cu preţurile la electricitate şi adevărul este că noi am găsit acasă soluţiile pentru familiile cu venituri mici, familiile vulnerabile cum se spune, avem o legislaţie gata pregătită şi vor fi compensate facturile, vor exista posibilităţi de amânare. Deci noi deja am rezolvat problema pentru lunile următoare la noi acasă. Însă chestiunea din păcate nu este aşa simplă”, a spus preşedintele. 

 

El a menţionat că, dacă preţurile la energie vor creşte în continuare automat aceste creşteri se vor reflecta şi în alte preţuri. 

”Cred că acesta nu este lucrul dorit nici de politicieni, nici de oamenii simpli. În consecinţă, am fost foarte ferm şi foarte clar ieri în discuţiile de la Consiliu. Trebuie să găsim pe lângă soluţiile naţionale, deci soluţiile pe care le găseşte fiecare acasă, trebuie să găsim şi abordări şi soluţii europene ferme. În acest sens, am solicitat să avem un plan clar pentru această iarnă, să verificăm de ce au crescut preţurile, unde s-a greşit ca să nu se repete şi să luăm măsuri să mergem înspre soluţii sustenabile, adică să găsim soluţii pentru ca aceste preţuri să revină la normalitate.

Preşedintele a mai afirmat că este clar că dacă vrem să mergem spre o economie mai verde avem nevoie de soluţii intermediare.

”Este foarte posibil şi asta ne dorim ca undeva, în 2040 - 2050, sursele regenerabile - energia solară, energia vântului şi aşa mai departe - să reprezinte o parte foarte mare din producţia de energie. Dar până atunci trebuie să ajungem cumva, şi opinia noastră, în România, este că trebuie să folosim centralele nucleare, să le modernizăm şi să extindem energia electrică produsă în nuclear”, a spus Iohannis.

 

Şeful statului a arătat că în acelaşi timp, România e hotărâtă şi trebuie să folosim gazul natural pentru încălzire, pentru generare de electricitate şi în industrie.

”Deci, trebuie să avem clar energie nucleară şi gaz. Pentru asta ar fi excelent şi am prezentat şi am insistat ca acestea să fie finanţabile prin bani europeni, ceea ce s-ar reflecta în ceea ce se numeşte un act delegat al Comisiei sau taxonomia pe nuclear şi gaz, într-o formulare mai ştiinţifică. Am solicitat foarte ferm Comisie să vină cu acest act delegat cât se poate de repede, încă în această toamnă”, a mai declarat Iohannis. 

.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.